Kötvénybiznisz: Polt Péter úgy véli, hogy nincs itt semmi látnivaló

Kötvénybiznisz: Polt Péter úgy véli, hogy nincs itt semmi látnivaló

Nem állná ki egy hatósági ellenőrzés próbáját a kötvényprogramban részt vevő közvetítőcégek engedélyeztetési eljárása – írtuk még az Országgyűlés gazdasági bizottságának furcsa döntéseit feltáró, december 14-i cikkünkben, miután bírósági végzéssel pereltük ki a bizottsági dokumentumokat.

Az érintetteknek azonban nincs oka aggodalomra. Ilyen ellenőrzés úgysem jön egyhamar, a korábbi Fidesz-tag legfőbb ügyész, Polt Péter legalábbis semmilyen bűncselekményre utaló nyomot nem talált a Magyar Nemzet által feltárt információkban.

http://mno.hu/

Polt Pétert még a cikk megjelenésének napján levélben kereste meg Harangozó Tamás MSZP-s parlamenti képviselő, és azt kérdezte, hogy az ügyészség indít-e eljárást a felsorolt mulasztások és szabálytalanságok miatt.

Harangozó emlékeztetett a gazdasági bizottság döntéshozatalának furcsa anomáliára és a kötvényprogram gyanús részleteire:

http://mno.hu/

Egyetlen közvetítőcég esetében sem volt teljesen szabályos az engedélyeztetés.A benyújtott kérvények egy részéről a bizottság elnökei – Rogán Antal, majd Bánki Erik – önkényesen dönthettek.Volt kérvényező, aki céges és személyes adatok helyett hiánypótlásként (!) csak nevet és aláírást küldött be, de ez sem jelentett gondot.Egy liechtensteini cég 2013. május 27-én nyújtotta be engedélyeztetési kérvényét, a bizottság viszont május 23-án iktatta.A gazdasági bizottság ellenzéki tagjai nem is tudhattak egy sor adminisztrációs folyamatról.A legnagyobb nyereséget szakító, kifejezetten magyar kötvényeket közvetítő cég egy nappal az előtt alakult, hogy Rogán Antal benyújtotta a kötvényprogramot lehetővé tévő törvénymódosítást.

A legfőbb ügyész két héttel később válaszolt, leveléből pedig az derült ki, hogy a Magyar Nemzet cikkében szerinte semmilyen bűncselekményre utaló részlet nincs, ezért eljárást sem indítanak az ügyben.

Polt Péter azzal is magyarázta döntését, hogy az „az említett újságcikk (…) nem tekinthető az ügyész hivatali hatáskörében tudomására jutott adatnak”.

Ezek szerint Polt nem számított legfőbb ügyésznek abban a néhány percben, amíg elolvasta cikkünket, később viszont újra szolgálatba helyezte magát.

Legbravúrosabb érvelése azonban mégis az, hogy a kötvénybiznisszel kapcsolatban már korábban, például tavaly is érkeztek feljelentések költségvetési csalás, hűtlen vagy hanyag kezelés gyanújával – de a megkeresett hatóságok „bűncselekmény hiányában” sorban visszautasították a zömében újságcikk alapján írt beadványokat.

Polt Péter ezt úgy jegyzi meg, mintha a mostani elutasító döntése legalábbis természetes következménye lenne az eddigieknek, a hatóságoknál pedig bevett gyakorlatnak tartanák a témában küldött feljelentések visszapattintását.

Mint ismeretes, 6585 bevándorlónak jegyeztek le állampapírt a közvetítő vállalkozások, a családegyesítéssel együtt pedig 20 ezer bevándorló kapott letelepedési lehetőséget Magyarországon – Rogán Antal szerint azonban ez nem bevándorlási, hanem befektetési ügy.

http://mno.hu/

A Fidesz-közeli offshore cégek 165 milliárd forintos bevételre tehettek szert az üzleteken, miközben az állam és a magyar adófizetők 20 milliárd forintot vesztettek a programon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »