Követendő izraeli példa

Követendő izraeli példa

Idegen hatalmak ne béreljenek föl „civileket” belviszály keltésére. Ez érvényes olyan országban, ahol erkélyre mászó Vörös Brigádok keltenek feszültséget.

Az izraeli kormány bejelentette, hogy törvényen kívül helyezte az al-Hirak al-Sababi (Ifjúsági Mozgalom) nevű palesztin ifjúsági szövetséget, mert iráni támogatással erőszakos akciókat hajtottak végre Izrael és a Palesztin Hatóság ellen.

Nem minden fér bele a demokráciába.

A védelmi minisztérium közleménye szerint „mérvadó információk jelezték, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet és Irán izraeliek elleni támadásokra utasította a csoportot, valamint arra, hogy gerjesszék az erőszakhullámot Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben Izrael és a Palesztin Hatóság ellen”.

Egy külföldi – idegen – központ adott utasítást.

Maga a most betiltott szervezet azt állítja magáról, hogy a ciszjordániai helyzet megváltoztatását „civil tevékenységgel” elérni vágyó fiatalok egyesülése, de a minisztérium szerint valójában a „Palesztin Hatóság két ellenfelének terrorcsoportja”.

Állít valamit magáról a betiltott szervezet.

Csakhogy ennek igaz volta kérdéses, mert „a csoport tevékenységét a háttérből a Libanonban élő Munir Aszli és a Jordániában élő Hilmi Balbiszi határozta meg, akiket a Hezbollah és Irán irányít és pénzel.”

Ez utóbbit izraeli forrás állítja.

Sőt Tel-Aviv azt is tudja – legalábbis tudni véli –, hogy az utóbbi két évben mindkét idegen központ több százezer sékelt (több tízmillió forintot) folyósított a betiltott csoportnak. Azaz – eszerint – idegen pénzből vált a valósnál jelentősebbé a most betiltott szervezet.

De mi volt a most betiltott civil szervezet valódi célja?

„A csoport meg akarta dönteni Mahmúd Abbász palesztin elnök rendszerét, és a Palesztin Hatóság összeomlása volt a céljuk. A Sin Bét kihallgatta a szervezet Hebron környéki vezetőjét, aki beszámolt a libanoni vezetőségi találkozókról, ahol utasították őket arra, hogy segítsék Mahmúd Abbász és a Palesztin Hatóság megdöntését.”

Hírdetés

Azaz nem civil, hanem politikai célja lett volna a szervezetnek…

A szervezet révén az utóbbi két évben fiatalok jelentős csoportjai utaztak Ciszjordániából és Jeruzsálemből Libanonba és Tunéziába, ahol elvileg emberi jogi konferenciákon vettek volna részt. A Sin Bét szerint azonban „ezek az összejövetelek nagyrészt csak az al-Hirak al-Sababi külföldi vezetőségével, valamint Irán és a Hezbollah küldötteivel folytatott megbeszéléseknek az álcázását szolgálták.”

Azaz fedő rendezvényeken kiképzést kaptak…

Mindennek a teljes ténybeli megalapozása természetesen nem Magyarországra, s nem a híranyagot kiadó MTI-re tartoznak. De nem is fontos belebonyolódni a közel-keleti, összekuszált csomókba a következtetések levonásához.

Idegen hatalmak ne béreljenek föl „civileket” belviszály keltésére.

Ez a tanulság különösen érvényes olyan országban, ahol erkélyre mászó Vörös Brigádok keltenek feszültséget, s mindehhez óriási médiatámogatást kapnak kérdéses hátterű szerkesztőségektől, rejtett szándékú tv-stáboktól.

Sőt, parlamenti politikus is idegen támogatást kér – és kap.

„Az amerikai szenátor hivatali irodájában fogadta a párt elnökét, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltjét – közölte a párt hétfő este. Közleményük szerint az egyórás négyszemközti megbeszélés a már megkezdett párbeszéd folytatása volt.”

Ez a közép-európai sajtó írta 2014. február 2-án 2025-kor.

Azaz a választást közvetlenül megelőző időszakban egy parlamenti párt elnöke a tengerentúlon egy idegen hatalom érdekképviselőjével tárgyalt bizalmasan. Szövetséges hatalommal ugyan, de belügyekbe a szövetséges sem avatkozhat be.

A demokrácia elemi követelményei szerint.

„Fontos a Szovjetunió baráti ölelése, csak arra kell vigyázni, hogy ez az ölelés ne legyen túl szoros.” Ezt egy kiváló lengyel tábornok mondta az 1980-as évek meglehetősen kényes időszakában, némi személyes kockázatot is vállalva.

Az atlanti Nagy Barát ölelése sem legyen túl szoros.

Egy-egy ország szuverenitása ugyanis épp annyira fontos, mint az, hogy demokrácia legyen az adott országban. Szuverenitás nélkül tudniillik a demokrácia elképzelhetetlen. Erre éreztek rá nagyszerűen az izraeli vezetők.

Érdemes tanulni tőlük.

Kovács G. Tibor – www.gondola.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »