Közel félmillióan tüntetnek Barcelonában

Közel félmillióan tüntetnek Barcelonában

A függetlenség híveinek tömege délután lepte el a belvárosi utcákat, katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva, a szabadság és a függetlenség szavakat skandálva.

A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy követeljék két előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti civil szervezet vezetőjének szabadon bocsátását.

Ám a spanyol kormány bejelentése után, miszerint kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését, a megmozdulás célja kibővült az intézkedések elleni tiltakozással, és az autonómia védelme melletti kiállással.

Carles Puigdemont katalán elnök és kormányának tagjai a menet élére álltak.

Hírdetés

Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes Twitter-oldalán azt írta: „ma nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is”.

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke – miután miután részt vett a felvonuláson – sajtótájékoztatóján „de facto államcsínynek” nevezte a Mariano Rajoy spanyol kormányfő által bejelentett intézkedéseket, amellyel „lefejezik” a katalán intézményeket. „Egy autoriter puccs az Európai Unió tagállamán belül” – fogalmazott, hozzátéve: a spanyol miniszterelnök célja, hogy végezzen egy demokratikusan választott kormánnyal.

A függetlenségi párti politikus azt hangoztatta: Mariano Rajoy nincs tudatában annak, hogy az intézményeket támadva az állampolgárokat támadja, akiknek megsértették az alapvető jogait.

Kijelentette, hogy elkötelezik magukat a katalán parlament szuverenitása, a demokrácia védelme mellett, és egy lépést sem hátrálnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »