Közmédia: Brüsszel a varsói kormányhoz fordult

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán levéllel fordult a lengyel kormányhoz a közmédia átalakítása miatt, amely széles körű tiltakozást váltott ki Lengyelországban és külföldön egyaránt.

Az uniós biztos Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszternek és Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszternek címezte a levelét, amelyben részletes tájékoztatást kért a törvényről és arról, hogy mennyiben vették figyelembe annak előkészítésekor a hatályos közösségi szabályozást és a média sokszínűségének követelményét – közölte Jakub Adamowicz, a bizottság regionális fejlesztésért felelős szóvivője az MTI-vel.

„A média szabadsága és sokszínűsége döntő fontosságú a társadalom pluralitásához egy olyan tagállamban, amely tiszteletben tartja az unió alapjául szolgáló közös értékeket” – írta levelében Frans Timmermans.

A varsói parlament alsóháza az abszolút parlamenti többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) szavazataival szerda este jóváhagyta a médiatörvény módosítását. A jogszabály – melyről hamarosan a parlamenti felsőház is tárgyal – azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát.

Az eddig a több részvénytársaság keretében működő média – a rádió és a tévé – vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.

Hírdetés

A PiS átmenetinek szánja a kincstárügyi tárca szerepét a közmédia személyzeti politikájában. A jövő év első felében végrehajtandó, mélyrehatónak beharangozott reform során a közszolgálati rádiót, a televíziót és a PAP hírügynökséget nemzeti kulturális intézményekké alakítanák át, más szervezeti struktúrával és megváltozott finanszírozással.

A reformot a közmédia szerepének elengedhetetlen megerősítésével, a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolják. A módosítás ellenzői szerint azonban a kormánypárt célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése.

Amennyiben a törvénymódosítást a szenátus és ezt követően az államfő is jóváhagyja, a jogszabály a jogtárban való közzététel után azonnal hatályba lép.

Szakértők szerint Timmermans levele azt jelzi, hogy Brüsszelben egyre komolyabb aggodalommal tekintenek az új lengyel kormány tevékenységére.

Az Európai Bizottság várhatóan január 13-án, a biztosok következő tanácskozásán fogja megvitatni a közelmúltbeli lengyelországi fejleményeket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »