Különlegességeket visznek kalapács alá a maranellói gyárban

Az olasz luxusautó-gyártó Ferrari egy RM Sotheby’s Ferrari-autóárveréssel ünnepli 70. születésnapját. A Leggenda e Passione című aukcióra szeptember 9-én kerül sor a legendás maranellói gyárban. Az autóárverések történetének legmagasabb leütése is a Ferrarihoz kötődik, tavaly februárban 32 millió eurón (10 milliárd forint) ütöttek le egy 1957-es Ferrari 335 S Scagliettit az Artcurial Motorcars árverésén Párizsban. Idén februárban, ugyancsak Párizsban és szintén az Artcurial árverésén, 4,66 millió dolláros rekordáron adtak el egy Ferrari Dino Beatset. A típust a gyáralapító Enzo Ferrari Alfredo fiáról nevezték el Dinónak, és 1965-ben mutatták be a Paris Motor Show-n.

Az 1985-ös Ferrari 288 GTO csupán 729 km-t futott

A jubileumi árverésen minden évtizedből szerepel több különleges, gyűjtőknek való autó. Az ötvenes évekből kiemelt darab egy 1959-es Scaglietti vintage rally versenyautó, a California Spider, amely lenyűgöző sporteredményekkel büszkélkedhet, rendkívül jó állapotban van, húsz éve ugyanaz a tulajdonosa, s becsértéke 7,5 és 9,5 millió euró közé esik. A hetvenes évekből kínálnak egy Ferrari Dinót, közel félmillió eurós becsértéken. A különlegességeken belül is ritkaságszámba megy az az 1985-ös Ferrari 288 GTO, amely szinte újszerű, 729 km-t ment, jelenlegi tulajdonosa 1993-ban vásárolta és azóta garázsban tárolta. Gyakorlatilag megismételhetetlen lehetőség a szeptemberi aukción ilyen állapotban hozzájutni e típushoz, becsértékét 4 millió euró köré teszik.

A Ferrari cég a 70. születésnapot nemcsak ezzel az árveréssel ünnepli, hanem a svájci óragyártó céggel közösen kiadtak egy limitált példányszámú Ferrari–Hublot luxusórát is, és világszerte hatvan helyszínen Ferrari-találkozókat, -be­mutatókat tartottak. Így Magyarországon is, június végén a Hungaroringen. A cég külön erre a jubileumra önálló weboldalt is indított, amelyen érdekességeket lehet olvasni a márka történetéről.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »