Lázár: "ez marhaság" – A Jobbik esetleges betiltása is téma volt a kormányinfón

Lázár: "ez marhaság" – A Jobbik esetleges betiltása is téma volt a kormányinfón

Szolidáris a kormány, csak nem a magyarokkal

Az RTL kérdésére válaszolva Lázár János elmondta: nemzetközi segélyprogram és együttműködés keretében épül majd föl 18,5 milliárd forintból Vietnamban a tervezett onkológiai központ.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifogásolta, hogy szerinte a sajtó nem konzekvens a kérdésben, mert hol a szolidaritást, hol pedig annak hiányát kérik számon a kormányon.

Csak remélik, hogy nem pénzeltüntetés áll a vietnami biznisz mögött

Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt képviselőjelöltje pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az 500 ágyas, 60 millió euróba kerülő központra az előző kormány írt alá szerződést 2009-ben, az azóta eltelt időben azonban az ázsiai ország GDP-je a kétszeresére nőtt, míg a magyaré romlott.

Érdemi magyarázatot így nem nagyon kapott a nagyérdemű, Lázár ráadásul azt a kérdést, miszerint miért nem inkább a magyar egészségügybe fektetik a vietnami létesítményre szánt összeget, csupán annyival ütötte el, hogy szerinte

nincs olyan ország a világon, ahol konszenzus lenne arról, mekkora összeget kell az egészségügyi ellátásba fektetni, és nem létezik annyi pénz, amire az emberek azt mondják, „most már eleget költöttünk az egészségügyre”.

A politikus által vázolt tervek szerint a kormány a jövőben jelentős összegeket akar a betegségek megelőzésére fordítani.

Szürrealizmus?

Az MSZP és a baloldali színtér teljes összeomlásával, valamint Simicska Lajos veszprémi akciójával kapcsolatban Lázár János rendkívül diplomatikusan és visszafogottan reagált.

Bajban az MSZP, bajban a Fidesz

Elfogadta a vitalehetőséget Gulyás Gergely, hogy a bevándorlás kérdéséről ütköztesse álláspontját a történelmi mélypontra süllyedt MSZP frakcióvezetőjével. Tóth Bertalan és a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának újdonsült vezetőjének szópárbaja mellett formálódik a nemzetbiztonsági bizottság szocialista és kormánypárti tagjainak, Molnár Zsoltnak és Németh Szilárdnak a verbális összecsapása is.

A Botka László lemondását követő káoszt szürreálisnak és operettszerűnek értékelte, a vállalkozó Orbán Viktornak szánt üzenete kapcsán pedig annyit mondott, hogy akinek tehetsége és vagyona van, az ne mások ellen használja ezeket.

Lajos azt üzente – miért indul el egy milliárdos az éjszakába festékkel, meg pemzlivel?

Ha majd úgy tíz év múlva egy kiskocsma teraszán/diliházban/emigrációban/börtönben (kívánt/remélt/reálisnak tartott rész aláhúzandó) visszaemlékszünk a 2017-es kampányra, aligha mondhatjuk majd, hogy szép volt – de azt biztosan nem, hogy unalmas. A baloldal tegnapi Mónika-show-ja után ma reggel az Éjjel-Nappal Veszprém rendkívüli adására ébredtünk. Csakhogy ez utóbbi sokkal profibb munka, mint, amilyennek első blikkre látszik.

Kifejtette: szerencsésnek tartaná, ha a közélet vérnyomása lejjebb menne, bár ezzel kapcsolatban már nem tért ki a Fidesz szerepére, akinek a mai közélet hiszterizációját köszönhetjük…

Az üres plakáthelyekkel kapcsolatban Lázár annyit mondott: nem merült föl, hogy ezeket betiltanák.

Haszontalan a Sorosról való konzultálgatás?

Lázár János – a riportereket meglepve – minden erővel igyekezett a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációról elhitetni:

az szerinte semmiféle politikai haszonnal nem jár a Fidesz számára.

A jobbikos plakátokat leszedik, a kormány sorosozós kamukonzultációja elindult

Miközben a kormány törvénytelen eszközökkel kapargatja le a jobbikos, illetve kormányellenes plakátokat, és gőzerővel azon van, hogy senki ne merészeljen üzenni a választóknak, a kormánypropagandát fröcsögő közmédia elkezdte sugározni a kamu Nemzeti Konzultáció reklámspotjait, amelynek főszereplője Soros György. A videót a 444.hu újságírója töltötte fel a Youtube-ra.

Az eléggé átlátszó retorikai manőver szerint ugyanis, az csupán visszajelzés a kormány számára, hogy jól végzi a dolgát bevándorlás ügyben, és egyáltalán nem annak az eszköze, hogy a Fidesz szavazóbázisának nyilvánvaló egyben tartására használná a milliárdokat fölemésztő levelezgetést. Ezzel Lázár kétféleképpen is csúsztatott, hiszen:

  • a kormánypárt és érdekei nem különíthetők el a kabinettől,
  • illetve a nemzeti konzultáció nem különíthető el a Fidesztől és annak politikai érdekeitől.
  • Hírdetés

    A miniszter szerint egyébként már több mint egymillió kérdőív várja, hogy teleszórják velük a postaládákat.

    Valóban távozik az értelmiség a Fidesztől

    Lázár egy Fábry Sándor kijelentésével kapcsolatos kérdésre megerősítette:

    ő maga is úgy érzi, hogy az értelmiség elfordul a Fidesztől, ezt a folyamatot ráadásul saját ismerősi körében is érzékeli.

    Fábry Sándor: „a Fidesz az értelmiség körében rendkívül sok szavazót vesztett”

    A humorista a Blikknek adott egy hosszabb interjút, amely során beszélt a közélet jelenlegi állapotáról is, az amúgy a jelenlegi kormányt támogató Fábry Sándor.Idáig azért nem szólalt meg, mert nem szerette volna a hazai kulturális életet tovább amortizálni:”barátságok, emberi kapcsolatok sínylik meg, hogy megmerevedtek a politikai frontvonalak”.

    Ennek oka szerinte abban keresendő, hogy nyolc éve vannak kormányon, és ez idő alatt követtek el hibákat.

    Kudarcos bürokráciacsökkentés

    Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesének mai kijelentéseivel kapcsolatban Lázár János részben igazat adott beosztottjának, és elismerte:

    vannak a bürokráciacsökkentésnek olyan területei, melyeken kudarcot vallott a kormány.

    Csepreghy elismerte a bürokráciacsökkentés bukását

    „Minden íróasztal meg tudja magyarázni a jogosultságát.”- magyarázta Csepreghy, hogy miért is nem sikerült a bürokráciacsökkentés.Hogy valami jót is mondjon, hozzátette, hogy magát az intézményrendszert azonban sikerült átalakítaniuk. A jobbára háttérintézmények megszüntetésével és beolvasztásával az államnak 12 milliárdot sikerült spórolnia.

    Bár látszott, hogy Csepreghy ma még nagy fejmosást fog kapni őszinteségéért, Lázár próbálta menteni a menthetőt:

    a kudarcokat azzal magyarázta, hogy csupán az intézményi szintű csökkentésre volt idő és lehetőség, az önkormányzatok személyi állomány még növekedett is, tehát nem valósultak meg a tervezett leépítések.

    Szerinte a jövőben a nagyjából egymillió állami alkalmazott létszámcsökkentése mindenképp indokolt lenne, nem csupán az önkormányzati szférában, de az állami cégekben is.

    A leépített emberek szerinte a versenyszférában is meg fogják találni a számításukat.

    Nem tiltják be a Jobbikot, az Index nem ír igazat a Kovács Béla-ügyről

    Arra a fölvetésre, miszerint a kormány be szeretné tiltani a legerősebb ellenzéki pártot, Lázár úgy reagált:

    „Ez marhaság. Semmiféle valóságalapja nincs.”

    Jól jegyezzük meg ezeket a szavakat, és ne feledjük, hogy nem véletlenül került elő ez a téma, és nem véletlenül indult meg a választók tesztelése:

    Betiltja-e a Fidesz a Jobbikot?

    A fideszes Alapjogokért Központ szerint akár be is tilthatják a Jobbikot, mivel a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszék szerint a párt nem működik együtt a hatósággal, ezért az a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett, a Kúria szerint is fideszesnek nevezhető Ügyészséghez fordult.Eközben a Fidesz a saját pocsolyájában hempergő MSZP-nek nyújt mentőövet, és megpróbálva a lehetetlent, egy komoly, a kormányzó pártra veszélyes erőként bemutatva a totális szétesésben lévő szocialistákat.A két hír összefügg.

    Az Azonnali kérdésére azt is megerősítette:

    semmiféle valóságalapja nincs az Index Kovács Béláról szóló cikkének, „teljesen kizárt”, hogy valaki „felsőbb utasításra” beavatkozott volna a nyomozásba.

    Hozzátette: a nyomozati munka valóban több szálon zajlott, és csak az a része került ügyészségi szakaszba, melytől sikeres vádemelést reméltek a hatóságok, de ennek semmiféle politikai vetülete nem volt.

    Megy, vagy marad?

    A kormányinfón többen is kíváncsiak voltak arra, hogy Lázár János, a nemrég a Magyar Nemzetnek adott interjúja alapján tényleg a visszavonulásra, esetleg az újbóli polgármesterségre készül-e?

    Lázár szerint a sajtó „túlhabosítja” a kérdést, ő csupán arról beszélt, ha rajta múlna ,mivel foglalkozna az elkövetkező években, és csak a „politikai üresjárat” miatt kaptak ekkora figyelmet kijelentései.

    Ahhoz a kérdéshez, miszerint van-e miniszterelnöki ambíciója, csupán ennyit fűzött hozzá:

    „Találgassanak még! Hogy mi van a fejemben, azt megtartom magamnak.”

    A kormányinfo 2018 utáni sorsát firtatóknak úgy felelt: a műfaj jövőjéről a következő kormány határoz majd.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »