Leállítják azokat a szolgáltatásokat, amelyekhez garantált elektronikus aláírás kell

Leállítják azokat a szolgáltatásokat, amelyekhez garantált elektronikus aláírás kell

POZSONY. A belügyi tárca ideiglenesen deaktiválja azokat a szolgáltatásait, amelyekhez garantált elektronikus aláírásra van szükség – jelentette ki sajtótájékoztatóján Denisa Saková, a minisztérium államtitkára.

„Leállunk és deaktiváljuk az eID kártyán chipen szereplõ, szavatolt elektronikus aláírás certifikátumának kiadására vonatkozó szolgáltatást. A belügyminisztérium egyelõre meghagyja a már kiadott szavatolt elektronikus aláírások érvényességét, ami azt jelenti, hogy azokat nem töröljük el, ám deaktiváljuk az összes szolgáltatást, amelyekhez az e-ügyintézés keretében garantált elektronikus aláírásra van szükség“ – mondta Saková.

A belügyi tárca a következõ napokban a certifikátumok frissítését tervezi. „Ezek az új kulcsok sokkal biztonságosabbak lesznek, s egyúttal azokat majd az e-government szolgáltatásoknál is nagyobb biztonsággal használhatják ki“ – tette hozzá. Tájékoztatása szerint a belügyi tárca a szolgáltatások hozzávetõleg 70 százalékát nem deaktiválja azért, mert azok esetében nem használják ki a szavatolt elektronikus aláírást.

Hírdetés

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a certifikátumokat Ausztria és Észtország is használja, mivel a német beszállító hibái ezen országokban is komoly problémákhoz vezettek. „Anyagi kártérítést fogunk kérni“ – jegyezte meg. Egyelõre nem tudta számszerûsíteni, hogy a változásokhoz mennyi pénzre lesz szükség.

Ez azt jelenti, hogy azokat a mûveleteket, amelyek esetében az emberek eddig a szavatolt elektronikus aláírást alkalmazták (pl.: az ingatlanok átruházásakor stb.), egyelõre személyesen kell majd végezniük az illetékes hivatalban.

Több szakértõ az elmúlt napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Masaryk Egyetem kutatócsoportja sebezhetõséget vett észre azokban a chipekben, amelyek a szlovákiai személyazonossági igazolványokban is megtalálhatók. Annak következtében a nyilvános kulcs alapján elkészíthetõ egy magánkulcs, s aztkövetõen az áldozat nevében elektronikusan aláírhatók a dokumentumok. Ez azt jelenti, hogy nem lehetséges megkülönböztetni a valódi aláírást a támadóétól.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »