Legalább két halottjuk van az iráni kormányellenes tüntetéseknek

Legalább két halottjuk van az iráni kormányellenes tüntetéseknek

Két ember meghalt szombat éjjel egy kormányellenes tüntetésen az iráni Dorúd városban, Lurisztán tartományban – jelentette a Mehr félhivatalos hírügynökség egy helyi tisztségviselő közlésére hivatkozva.

Illegális tüntetés volt a városban, és ez összetűzésekbe torkollott. „Két drága dorúdi lakosunk meghalt” – mondta Habibolla Hodzsasztepur, a tartományi kormányzó biztonságért felelős helyettese, de a két ember halálának okáról, körülményeiről nem beszélt.

A bejelentés részben megerősítette a hatósági megtorlásokról szóló korábbi híreket: a szaúdi al-Arabíja hírcsatorna helyszíni jelentésekre alapozva szombaton arról számolt be, hogy a Forradalmi Gárda három embert lelőtt Dorúd városban. Más források szerint öt emberrel végeztek, az egyik ellenzéki szervezet által feltöltött videón állítólag az is látszik, hogy egyiküket közvetlenül mellkason lőtték.

#IranProtests: Five People Killed and Injured, in Anti Regime Demonstrations
Western province of Lorestan, city of Doroud, According 2 reports, at least 5 youths got killed while Iran regime's revolutionary guards opened fire on demonstrators … #FreeIran #RegimeChange #Iran pic.twitter.com/n6KPIQsBHP— NCRI-FAC (@iran_policy) 2017. december 30.

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt: először Meshedben, Irán második legnépesebb településén vonultak az utcára a tiltakozók, példájukat aztán számos másik városban követték. A demonstrációk alapvetően a magas árak, az áruhiány és a 12 százalékos munkanélküliség miatt indultak, mások azt skandálták, hogy ne Szíriával vagy a palesztinokkal törődjenek, hanem előbb velük. Az internetre feltöltött videókból látszik, hogy valahol az elnök, Hasszán Róhani távozását, sőt a legfelső vezető Ali Hámenei halálát, a diktatúra végét követelték. Ez pedig már nyílt támadás a rendszer ellen.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

A megmozdulások hatására a kormányzat is ellentámadásba lendült. Hogy a történéseket komolyan veszik, jól jelzi, hogy vasárnapra az iskolákat bezárják, és a vonatok sem járnak. Az utcára kormánypárti ellentüntetéseket szerveztek, az állami média szerint milliók gyűltek össze, hogy kiálljanak vezetőik mellett, és emlékezzenek a 2009-es eseményekre, amikor narratívájuk szerint külföldiek – az Egyesült Államok, Izrael és Nagy-Britannia – próbáltak békétlenséget szítani.

Donald Trump amerikai elnök mindenesetre Twitter-üzenetben állt ki a demonstrálók mellett, és arra figyelmeztette Teheránt, hogy a világ figyeli őket – az iráni kormány akár ezt az üzenetet is bizonyítéknak tekintheti az amerikai beavatkozásra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »