Lemondott Izland miniszterelnöke

Lemondott Izland miniszterelnöke

REYKJAVÍK. Az izlandi elnök szombaton elfogadta a miniszterelnök lemondását, aki szerint az újabb elõrehozott választások legvalószínûbb idõpontja november 4-e.

Gudni Th. Johannesson elnök szombaton fogadta Bjarni Benediktsson kormányfõt, majd késõbb találkozott más pártvezetõkkel is.

A kormányfõ pénteken jelentette be, hogy a szigetországban ismét elõrehozott választásokat kell tartani, miután a a Fényes Jövõ nevû párt kilépett a hármas kormánykoalícióból, arra hivatkozva, hogy “súlyosan megrendült a kormányba vetett bizalma” a miniszterelnök apja körül kipattant botrány nyomán.

Nyilvánosságra került ugyanis, hogy Benediktsson apja még tavaly levélben kérte a hatóságokat, hogy egy régi barátját töröljék a bûnügyi nyilvántartásból. A férfit, Hjalti Sigurjon Haukssont 2004-ben ítélték el amiatt, hogy 12 éven át csaknem mindennap megerõszakolta kiskorú mostohalányát.

Az izlandi törvények szerint egy súlyos bûncselekményért elítélt személy kérheti a hatóságoktól “becsületének helyreállítását”, miután leszolgálta büntetését, és ismét tiszta lappal kereshet alkalmazást, de ehhez szükség van egy közeli barátja vagy munkatársa ajánlására is.

A kormánykoalícióból kilépõ párt azt nehezményezte, hogy az ügyet a kormánytagok, köztük elsõsorban a miniszterelnök pártjához tartozó korábbi igazságügyi miniszter megpróbálták eltitkolni a nyilvánosság elõl. Benediktsson pénteken azt mondta, sokkolta õt, amikor értesült apja levelérõl, és hozzátette, hogy egyes izlandi törvények “egyáltalán nincsenek szinkronban a modern értékekkel”.

A három pártból álló jobbközép izlandi kormánykoalíció idén januárban, két hónappal a legutóbbi (szintén elõrehozott) választások és több sikertelen kormányalakítási kísérlet után jött létre. Az elõzõ koalíció a tavaly tavasszal kirobbant nemzetközi offshore-botrány, az úgynevezett Panama-iratok miatt bukott meg. A botrány során a pénzügyminiszteri tisztséget betöltõ Benediktsson neve is elõkerült, mint egy Seychelle-szigeteken bejegyzett befektetõ cég részvényeséé.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »