Lengyelország átadta Magyarországnak a V4 soros elnökségét

Lengyelország átadta Magyarországnak a V4 soros elnökségét

VARSÓ. Lengyelország ünnepélyes keretek között hétfõn átadta Magyarországnak a visegrádi négyek (V4) soros elnökségét.

Orbán Viktor miniszterelnök az ebbõl az alkalomból Varsóban rendezett ünnepségen hangsúlyozta: ha a V4-ek nem fogtak volna össze, akkor még mindig akadálytalanul áramlanának százezrek Európa felé, tovább rontva ezzel a kontinens népeinek biztonságos életét.

Magyarország Lengyelországtól veszi át, és júliustól 2018 júniusáig tölti majd be a V4-csoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét.

Orbán Viktor a Királyi Várban tartott ünnepségen köszönetet mondott V4-es miniszterelnök-társainak a határvédelemben Magyarországnak nyújtott segítségért.

"Nekünk négyünknek az elmúlt két évben nemcsak Magyarországot, hanem Európa déli határait is sikerült megvédeni" – jelentette ki, hozzátéve: a V4-ek támogatása miatt tudta, hogy Magyarország nem marad egyedül, amikor határai megvédésének jogáért küzd.

Orbán Viktor köszönetét fejezte ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnöknek országa V4-elnökségéért, amelyet rendkívül sikeresnek minõsített.

Miniszterelnök-társaitól azt kérte, hogy a gazdasági együttmûködés bátorítása, a diplomáciai kapcsolatok építése és a négy ország tekintélyének növelése mellett fektessenek hangsúlyt a fiatal nemzedékekre, hozzanak létre ösztöndíjakat, szervezzenek gyakornoki programokat. "Tegyük lehetõvé a fiatal nemzedék számára is, hogy átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk!" – szorgalmazta Orbán Viktor, aki szerint Közép-Európa tartósan is Európa leggyorsabban fejlõdõ régiója maradhat. "A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk alárendelni" – zárta szavait.

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz hasonlóan kellene fejlõdnie – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfõ az ünnepségen. A V4 olyan országcsoport, mely "mindenekelõtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik" – mondta. Hangsúlyozta: a V4-ek között elõfordulhatnak nézeteltérések, "ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk". A V4-eket "az állampolgáraik biztonsága, a szolidaritás közös felfogása, az egymás iránti tisztelet, az önazonosságuk, kultúrájuk megértése köti össze" – tette hozzá. "Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlõdjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire" – húzta alá a lengyel kormányfõ.

Beata Szydlo a V4-soros elnökség jelképes átadásával együtt az árpádházi Szent Hedviget ábrázoló ezüstérmet adományozta Orbán Viktornak. Elmondta: az érem mintájául a varsói Királyi Várban található portré szolgált. "Jelképesen összekapcsolva országaink történelmét és jövõjét, ezzel az ajéndékkal együtt a legjobb kívánságokat adom át, sikert kívánok a magyar elnökségnek, Orbán Viktornak, mindnyájunknak" – mondta.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »