Lengyelország jelenti a legnagyobb veszélyt az EU-ra

Az Európai Bizottság egyik biztosa kikelt Lengyelország ellen, mondván, hogy az ország feladja vezető szerepét Közép-Európában azzal, hogy elutasítja a migránskvótákat és végrehajtja az igazságügyi reformot. A politikus szerint emiatt a lengyel kormány nagyobb veszélyt jelent az EU-ra, mint a Brexit.

A dolog pikantériája, hogy a bírálat megfogalmazója maga is lengyel: Elzbieta Bienkowskáról, az EU Belső piacaiért, ipar-, vállalkozás- és KKV-politikáért felelős biztosáról van szó. A hölgy természetesen az előző lengyel vezetés embere, még akkor nevezték ki uniós biztosnak, amikor Donald Tusk volt a lengyel miniszterelnök. Tusk jelenleg az Európai Tanács elnöke – írja a Breitbart.

Hírdetés

Bienkowska kifejtette, hogy hazája végképp elveszítette közép-európai vezető szerepét azzal, hogy nem hajlandó együttműködni a Bizottsággal a migránsok befogadásának kérdésében. A képviselő szerint a kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) nagyobb veszélyt jelent az EU-ra, mint a Brexit.

Az uniós biztos már a sokadik brüsszeli bürokrata, aki kikel Lengyelország ellen, mivel a lengyelek nem hajlandóak minden kérdésben alávetni magukat az EU akaratának. Eddig többször is szóba került az uniós alapszerződés 7. cikkelyének hatályba helyezése Lengyelország – és Magyarország – ellen, amely a szavazati jog megvonását jelentené a legfontosabb EU-s intézményekben. Mindezt természetesen azért, mert a két ország következetesen ellenállt a migránsok betelepítésének. A brüsszeli zsarolás eddig nem járt sikerrel.

A közelmúltban azonban az EU vezető szerveinek kettős mércéje felszínre került a katalóniai függetlenségi népszavazás kapcsán. Ugyanis jól látszik, hogy az EU nem hallatja a hangját a szavazataikat leadni próbáló katalán polgárokat szanaszét verő spanyol rendőrség ellen, ám Lengyelország és Magyarország esetében szinte minden lépést épületes sivalkodás követ.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »