Lezuhanhatnak a Boeing 787-esek repülés közben – világszerte 176 gépben van problémás hajtómű

Lezuhanhatnak a Boeing 787-esek repülés közben – világszerte 176 gépben van problémás hajtómű

Sürgősen kezelendő biztonsági problémaként nevezte meg az FAA amerikai légügyi hatóság, ami miatt az összes Boeing 787 Dreamlinernél módosításokat rendeltek el.

Még három hónapja történt az eset, melyben repülés közben, 20 ezer láb magasságban leállt egy Boeing 787-es gép egyik hajtóműve. Bár a repülő a megmaradt hajtóművével sikeresen le tudott szállni, az eset kivizsgálása után kiderült, hogy nagyobb baj is történhetett volna: egy gyártási hiba következtében ugyanis a Dreamlinerekben lévő GEnx-1B PIP2 típusú hajtóművek mindegyike leállhat menet közben. Az FAA által kiadott dokumentum egészen pontosan úgy fogalmaz: jegesedés miatt a hajtóművek egyike vagy mindkettő is “újraindíthatatlanul leállhat” repülés közben.

A komoly biztonsági hiba miatt az amerikai légügyi hatóság az országban található összes Boeing 787-esnél módosítást rendelt el. A 16 órát igénylő szervizelésre csak az Egyesült Államokban 43 gépnél van szükség. Világszerte 29 légitársaságnál 176 Dreamlinernek van hasonló hajtóműve, a CNN szerint várhatóan más nemzeti légügyi hatóságok is követik az FAA döntését, és mind a 176 repülőn végrehajtják a kritikus módosításokat.

A hatóság döntése értelmében a Boeing 787-esek addig is repülhetnek, a hajtóműveket gyártó General Electric ugyanis kidolgozott egy menet közbeni jégtelenítő eljárást. A folyamat kicsit macerás: amikor a pilóták 12 500 láb feletti magasságban jegesedést gyanítanak – illetve amikor az erre utaló jelzőfény felvillan – öt percenként a teljes gáz 85 százalékára kell felpörgetniük mindkét hajtóművet.

A Dreamliner gépekkel a 2011-es első felszállás óta több probléma is volt már. A 787-esekkel forgalomba helyezésük után a kigyulladt akkumulátorok miatt volt probléma, majd volt olyan hét amikor egy héten belül kétszer kellett kényszerleszállást végrehajtaniuk. Repülésügyi szakértők később azt mondták: a Boeing Dreamlinerek egyáltalán nem olyan rosszak, mint gondolnánk.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »