LMP: A Fidesz a saját hátországát pénzeli a paksi bővítéssel

LMP: A Fidesz a saját hátországát pénzeli a paksi bővítéssel

A paksi bővítés címszava alatt valójában saját hátországát „béleli ki” pénzzel a Fidesz – közölte Szél Bernadett mai sajtótájékoztatóján. Az LMP társelnöke mindezt a Paksi Atomerőmű reklám- és médiaköltéseinek adataival támasztotta alá, hangsúlyozva: szerinte súlyos pénzek tűnnek el a semmire, ennek pedig a másik célja a még független sajtó végső meggyilkolása. Mint mondta, bővítés indokán a Magyar Villamos Művek valamint a Paks II. Zrt. az atomerőműnél is többet költ el a kormányhoz közeli sajtóban, de az utóbbi társaság tavalyi és idei kifizetései is meghaladták az 1 milliárd 143 millió forintot. 

Ezen összeg több mint fele került öt kormányközeli médiacsoporthoz, amelyek közül elsőként a Mészáros Lőrinc jelenlegi érdekeltségébe tartozókat, a Mediaworks-öt és a Pannon Lapok Társaságát említette, ahová összesen 159 millió forint jutott. A Habony Árpád kormányközeli tanácsadóhoz köthető Modern Media Group és a Ripost több mint 152 millió forintot kapott – sorolta –, míg a Liszkay Gábor tulajdonában lévő Magyar Idők csaknem 108 milliót. Andy Vajna filmügyi biztos rádiója és tévéje (TV2 csoport) összesen 102 milliót, Csetényi Csaba – Rogán Antal szomszédja – érdekeltsége a hirdetési pénzeken keresztül pedig 62 millió forintot kapott. Hozzátette: a költségvetésben három év alatt 250 milliárd forintot már eltapsoltak a beruházásra. A társelnök kiállt amellett, hogy monopol helyzetben lévő állami cég ne költhessen reklámra, az ugyanis szerinte kizárólag a lopásról szól. Kijelentette azt is, végigviszik a paksi népszavazás ügyét.

Az ellenzéki párt bejelentette: újabb két kérdést nyújtott be a bővítés ügyében a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), így azok száma már 15-re emelkedik. Közölték, hogy a korábban beadott 13-ból 11 kérdésüket már elutasította az NVB, ám kettőről még nem döntött a testület. A 11 kérdés közül egyébként többet megtámadott a párt a Kúrián, amelyekről hamarosan döntés várható.

A ma benyújtott két kérdés így szól: 

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Állam 2019. január 1-jétől legalább évi 300 milliárd forinttal támogassa a lakosság és az ipar energiamegtakaritást célzó beruházásait?Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar állam egy új atomerőmű felépítése helyett az összes hazai háztartás számára elérhető, az energiahatékonyság növelését szolgáló vissza nem térítendő támogatással biztosítsa az ország energiafüggetlenségét?

A két újabb kérdéssel az LMP úgy akadályozná meg az atomerőmű bővítését, hogy kötelezné a kormányt a megújuló energiaforrások és az energiakorszerűsítés előnyben részesítésére. A párt szerint tény és köztudott, hogy a Paks II. beruházásra fordítandó pénznél kevesebb összegből lehetne szigetelni Magyarország összes épületét, ezzel jelentős energiamegtakarítást lehetne elérni, s ami még fontosabb, nem lenne szükség újabb atomerőműre. Hozzátették, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a paksi bővítést, ezért alaptörvény-módosítást is kezdeményeztek annak érdekében, hogy minden, a GDP 5 százaléknál nagyobb beruházás esetén kötelező legyen népszavazást kiírni, ám ezt a Fidesz a héten lesöpörte az asztalról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »