Lovagi címet kapott Ringo Starr és Barry Gibb

Lovagi címet kapott Ringo Starr és Barry Gibb

A brit pop-rock klasszikusai előkelő helyet foglalnak el az uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesített személyek listáján. A lovagi rangra emelt díjazottak névsorában szerepel mások mellett Ringo Starr, a Beatles dobosa és Barry Gibb, a Bee Gees énekese.

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján, majd újév előestéjén. A mostani újévi elismerések szombat hajnalban közzétett listája 1123 nevet tartalmaz.

A legismertebb kitüntetettek között van Ringo Starr, aki eredeti nevén, Richard Starkey-ként szerepel a lovagi címben részesített személyek listáján, de a királynő engedélyezte számára a Sir Ringo változat használatát.

A hetvenhét esztendős Sir Ringo Starr a brit zenei életben kifejtett tevékenységéért kapta a magas elismerést, éppen húsz évvel azután, hogy egykori zenésztársa, a hetvenöt éves Sir Paul McCartney, a Beatles dalszerzője és basszusgitárosa átvehette ugyanezt a kitüntetést.

A Beatles testületileg már 1965-ben a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címben részesült, de Sir Paul McCartney és Sir Ringo Starr lovagi rangja ennél is jóval magasabb uralkodói kitüntetést jelent.

Sir Ringo első nyilatkozatában nagyszerűnek nevezte a hírt, és közölte: megtiszteltetés számára, hogy a királynő ilyen magas elismerésben részesítette a zenei és jótékonysági tevékenységét.

A liverpooli Cavern Club, a Beatles első angliai fellépéseinek helyszíne Ringo Starr lovagi címét kommentáló nyilatkozatában közölte, hogy az elismerés „már régóta esedékes lett volna”.

http://mno.hu/

Sir Barry Gibb két néhai testvérére, a 2003-ban elhunyt Maurice-ra és a 2012-ben meghalt Robinra utalva kijelentette: lovagi kitüntetése ugyanannyira megilleti őket is, mint őt.

A Bee Gees több mint 220 millió lemezt adott el, ezzel minden idők egyik legsikeresebb popegyüttese, és a Lennon–McCartney páros után ők a brit popzene legsikeresebb dalszerzői is. A három testvér 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címet.

Sir Ringo és Sir Barry a brit pop-rock olyan klasszikusaihoz csatlakozhat a lovagi rangra emelt zenészek előkelő klubjában, mint Sir Elton John, Sir Mick Jagger, Sir Tom Jones és Sir Cliff Richard – és természetesen Sir Paul McCartney.

II. Erzsébet a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító rangra emelte Darcey Bussellt, a londoni királyi balett egykori vezető táncosát.

A politikusok közül Nick Clegg volt miniszterelnök-helyettes, a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták egykori vezetője nem kis meglepetésre szintén lovagi címben részesült. Sir Nick a 2010-es választás után alakult konzervatív-liberális kormánykoalíció második embere volt David Cameron konzervatív párti miniszterelnök mellett.

Clegg elszántan kampányol a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat megállításáért – erről nemrégiben könyvet is írt –, ezért kitüntetése miatt bírálatok hangzottak el főleg a Konzervatív Párt EU-szkeptikus és brexitpárti szárnyának tagjai részéről.

A királynő kitünteti a legendás nevelőedzőtII. Erzsébet a Brit Birodalom Rendjének tagja címben részesíti Eric Harrisont, a Manchester United labdarúgóklub legendás nevelőedzőjét. A hetvenkilenc éves Harrison 1981 és 1998 között volt a Manchester United ifjúsági csapatának trénere. Tanítványai közül David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, illetve Phil és Gary Neville is tagja volt az 1999-ben Bajnokok Ligáját, angol bajnokságot és FA-kupát nyert együttesnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »