Lovas István: Elhallgatott hírek 131. / Nemzetközi sajtószemle

“Trump lesz az EÁ elnöke” – mondja a professzor, aki 1984 óta mindig eltalálta (Washington Post).

THE WASHINGTON POST

„Senki nem tudja, ki győz majd november 8-án, de egyvalaki meglehetősen biztos ebben: Allan Lichtman professzor, aki 1984 óta minden elnöki választásnál helyesen jósolta meg a szavazás nyertesét”, kezdi cikkét az amerikai lap és felsorolja, az egyetemi tanár milyen 13 ismérv alapján jövendöli meg a nyertest. Most Trump győz és ő lesz az Egyesült Államok elnöke, jelentette ki.

THE NEW YORK TIMES

A vezető amerikai lap „Hillary Clinton for President” címet kapott szerkesztőségi állásfoglalásában fejezte ki támogatását Hillary Clinton elnöksége mellett, felsorolva a demokratapárti Clintonné roppant jó tulajdonságait. A cikkben ez a bekezdés is olvasható: „A következő elnök bigott, törzsi mozgalmak és olyan vezetők mellett lép hivatalába, akik nem csak a Közel-Keleten, Ázsiában, Oroszországban és Kelet-Európában masíroznak, hanem még Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is; a terrorizmus és a globalizáció nyomásai erodálják a demokratikus értékeket, és morzsolják fel a szövetségeket, valamint kihívást intéznek a tolerancia és jótékonyság eszméivel szemben.”

*             *             *

A lap szintén szerkesztőségi állásfoglalásban lép fel Trumppal szemben „Miért nem szabad Trumpnak elnöknek lennie?” címmel, felsorolva a republikánus jelölt valamennyi visszataszító tulajdonságát, felhíva a választókat, ne szavazzanak erre az emberre, akire nem lehet gyermekeink jövőjét bízni.

POLITICO

Donald Trump a Republikánus Párt történetében példátlan összegű támogatást kapott kis adózókból kampánya finanszírozására. Olyanokról van szó, akik 5 és 200 dollárt adományoztak Trumpnak. Eddig 200 millió dollár jött össze tőlük, írja az amerikai portál európai kiadása.

THE GUARDIAN

Kellyanne Conway, Clintonné kampánymenedzsere azzal vádolta (a magyar idő szerint kedd hajnalra sorra kerülő tévé vitára készülő) riválisát, Trumpot, hogy a kanálisban tocsog. Az ok: Clintonné stábja a Trumppal folytatandó tévévitára meghívta Mark Cubant, Trump közismert bírálóját, hogy foglaljon helyet az első sorban. Erre Trumpék közölték, ők meg meghívják Gennifer Flowerst, aki Clinton amerikai elnöknek volt hosszú időn át a szeretője.

BOULVARD VOLTAIRE

A francia geopolitikai folyóirat, a Conflits különszámot jelentetett meg az amerikai elnökválasztásról. A lap igazgatója, Pascal Gauchon a független francia hírportálnak nyilatkozva elmondta, Clintonné egy szoknyát viselő George W. Bush.

THE TIMES OF ISRAEL

A híres holokauszt történész távozik az Egyesült Államokból, ha Trumpot választják meg” címmel ír a cikk a 83 éves Saul Friedlanderről, aki a republikánus elnökjelöltet „veszélyes őrültnek” tartja.

*             *             *

Két volt Izraelben szolgált amerikai nagykövet írta alá a Trumpot ellenző levelet” címmel a cikk arról számol be, hogy Thomas Pickering és Dan Kurtzer, a George W.  Bush elnök idején Izraelben szolgáló ortodox zsidó nagykövet is csatlakozott azon 73 más nyugállományú amerikai diplomatához, akik levélben emelték fel szavukat Trump elnökjelölt ellen.

UNZENSURIERT

Keresztények kiirtása Észak-Afrikától Pakisztánig: az érsek több katonai segélyt követel” címmel a független osztrák lap arról számol be, hogy a Németországban lévő Fuldában tartott német püspöki szinóduson Basar Varda, a kurd autonóm térségben lévő Erbil város káld-katolikus érseke a Közel-Keleten még életben lévő keresztények védelmét követelte. Irakban már csak 300 ezer keresztény maradt. A Szíriában élő keresztényeket a kormányerők védik. Hozzátette: az Iszlám Állam csak a katonai erőből ért. Azt jövendölte, a közel-keleti keresztényeket kétezer év után a teljes eltűnés fenyegeti.

TELESUR

A latin-amerikai tévéállomás angol nyelvű honlapja arról számol be, hogy Szíria külügyminisztere szombaton az ENSZ közgyűlésén elmondta, országa „széleskörű terrorizmussal néz szembe a zsoldosok és a nemzetközi erők részéről, beleértve Izraelt és az Egyesült Államokat, de továbbra is eltökélt a béke felé haladni”.

SPUTNIK

Hírdetés

Aleppo ostroma: az amerikaiak által támogatott lázadók elzárták a vizet másfél millió városlakó elől” címmel jelent a készülődő gigantikus méretű humanitárius katasztrófáról az orosz hírügynökség.

*             *             *

A korábban a terroristák által kézben tartott északi Latakiában a szíriai kormányerők által végrehajtott felszabadító csaták után a szír erők felfedeztek egy, kifejezetten a terroristák számára Törökországban készült kézikönyvet. Ez a dzsihadistákat arra tanítja, miként kell háborút viselni idegen földön, beleértve az atomfegyverek használatát.

*             *             *

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, a továbbiakban sem Oroszország, sem Szíria nem hajlandó külső kérésre egyoldalúan felfüggeszteni légiereje bevetését, miután az elmúlt hónapokban kiderült, a tűzszünetet a terroristák állásaik megerősítésére folytattak harcokat. Ez történt legutóbb, amikor az amerikaiakkal Aleppo térségére egyeztek meg két, illetve három napos tűzszünetben.

DIE WELT

Heinz-Christian Strache, a radikális jobboldali Osztrák Szabadság Párt elnöke a német lapnak adott interjújában kijelentette, hogy Frauke Petry, a német radikális Alternatíva Németországnak párt elnöke jobb kancellár lenne Frau Merkelnél, akinél rosszabbul lehetetlen kormányozni. Hozzátette: Merkel asszony súlyosan megkárosította az európai eszmét. 

DIE PRESSE

„Az európai jobboldal új arcai”: ez áll a Time magazin fedőlapján Norbert Hoferrel, az osztrák elnöki szék várományosának, és Heinz-Christian Strache FPÖ-elnöknek a fotójával, írja a vezető osztrák lap.

KURIER

Az osztrák SORA Intézet vizsgálódása megriasztotta a kutatókat: 2016-ban négyszer annyi osztrák vágyik egy politikában erős emberre, mint tíz évvel ezelőtt, és az ilyen emberek kerültek relatív többségbe. Az ettől szintén szörnyen megriadt Peter Filzmaier politológus (arcképe a cikkhez mellékelve) az osztrák bulvárlapnak adott interjújában elmondta, országában „növekvő demokrácia fáradtság” tapasztalható.

N-TV

2016 első fél évében 28 százalékkal nőtt a német vasúti alkalmazottak ellen elkövetett támadások száma. Forró kávé az arcba loccsantva, késés támadás, leköpés, félrelökés, megütés, életveszélyes támadás: ilyenekkel kell számolniuk a vasúti dolgozóknak, úgyhogy most jelentős összegeket fektetnek biztonságuk növelése érdekében, jelenti a német hírtévé. „Többé nem fogjuk megengedni, hogy bedilizettek miatt a fejünkön táncoljunk”, ígéri a vasúti biztonságért felelős német vezető.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A német pályaudvarokon és vonatokon jelentősen megnőtt a pénztárcalopások  száma. A tettesek csapatban dolgoznak. A rendőrség felszólította a németeket, a vonatban ne érezzék magukat olyan biztonságban, mintha otthon lennének. A múlt évben a korábbi két évhez viszonyítva 20 százalékkal nőtt a pénztárca és táska lopások száma.

BOULEVARD VOLTAIRE

A cikk a francia napilapok példányszám csökkenéséről ír. Messze a  legdrámaibb csökkenést az ultraliberális Libération könyvelheti el magának, amely egy év alatt 21,5 %-át vesztette példányszámának. A portál egy másik cikke ki is tér e lapra azt írva, az a hajtóvadászat, amit rendszeresen rendez például a roppant sikeres, bestseller szerző Eric Zemmour ellen, az emberek könyökén jön is és elundorítja őket a lap megvásárlásától. (Magyarországi tudósítója, Florence La Bruyere az egykori, antikommunisták vérét követelő Szabad Nép újságírójának, Várkonyi Tibornak kiváló barátja és 26 év óta jelent a nálunk erősödő fasizmusról, antiszemitizmusról, idegengyűlöletről, stb.)

ELECTRONIC INTIFADA

Négy palesztin gyereket gyilkoltak meg öt nap alatt” címmel ír a portál a megszálló izraeli hadsereg újabb tetteiről.

HAARETZ

Gyűlölöm az AIPAC-et. Ezt az önhitt, úgynevezett Izrael-barát amerikai lobbit, amely óriási károkat okoz Izraelnek. Tagjai gazdag, befolyásos zsidók, akik Amerikában élnek és önmagukat kenték fel arra, hogy az én érdekeimet képviseljék és védjenek engem. Milyen alapon? Hücpéjük (arcátlanságuk) elképesztő”, kezdődik az izraeli lap cikke, amely azután rátér Clintonné milliárdos, a háttérben dolgozó, Izrael-ügyi tanácsadójára, Haim Sabanra. A cikkíró kiemeli, az ilyen emberek Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és az izraeli zsidókkal felelősek a megszállás, az illegális telepek és a kétnemzetű állam fennállásáért.

RT

Nagy felháborodás kísérte azt a filmforgatást, amelynek során Winston Churchill születési helyét, a történelmi Blenheim Palotát horogkeresztes zászlókkal borították be. Háborús veteránok tiltakoznak, jelenti a globális orosz tévéállomás. A színészek SS tiszteknek öltöztek és „náci páncélosokat” vezettek az Oxfordshire grófságban lévő Woodstockban. Richard Kemp ezredes, aki a brit erők parancsnoka volt Afganisztánban, azt mondta, „Churchill forog a sírjában”.

CNN

Ez az utolsó azon rendőrség által felvett videók közül, amelyet az Észak-Karolina szövetségi államban a nyilvánosság nyomására közzétettek arról, ahogyan egy fehér (és nem fekete, mint korábban a rendőrség terjesztette, jelzi a CNN) rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete embert, ugyanis október 1-jén e szövetségi államban új törvény lép életbe és ez lehetetlenné teszi, hogy a nyilvánosság a rendőri videókat megtekinthesse, jelenti (a transzparencia, stb. hazájából) a globális tévéállomás.

NACHRICHTEN

A Magyarországot korábban lenácizó Werner Faymann volt osztrák kancellárnak ENSZ-munkája  (és ingatlanügynökségi tevékenysége) mellett ismét új munkája akadt: Bécs város lobbistája lesz.

FIT4RUSSLAND

„Az orosz belügyminisztérium korrupciója ellen küzdő” Dmitrij Szacsartcsenkó aktivistát őrizetbe vették az orosz hatóságok, miután lakásán 120 millió euró értékű készpénzt találtak műanyag zacskókban és kartondobozokban, főleg dollárban, olvasható a német nyelvű orosz hírportálon. A dobozok egyenesen az amerikai szövetségi banktól érkeztek. Az orosz hatóságok gyanúja szerint az aktivista a pénzt egy „színes forradalom” megszervezésére kapta.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »