Lovas István: Elhallgatott hírek 96. / Nemzetközi sajtószemle

Erdogant az orosz titkosszolgálat az utolsó pillanatokban figyelmeztette a puccsra.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Az orosz titkosszolgálat a jelek szerint az utolsó pillanatban figyelmeztette Erdogant az ellene készülő katonai puccsról. Ezért kellett az államcsínyt a szervezőknek néhány órával előbb megkezdeniük és az ezért bukott meg, ugyanis Erdogan időben leadta az információt a hadsereg vezetése egy részének. Arab és iráni források úgy tudják, hogy a puccs az öbölbeli országokból indult el. A német gazdasági-politikai hírportál azt írja, „az állami iráni hírügynökség, a Fars, néhány érdekes információt közöl a Törökországban kudarcot vallott puccsról. Ezeket az információkat természetesen óvatosan kell kezelni, mivel Irán az Öböl térségében Szaúd-Arábia legfontosabb riválisa. A Fars hírügynökség által megjelentetett írás ugyanakkori igen tárgyilagosnak tűnik és annyi részletet tartalmaz, hogy azt nem egyszerű csak úgy lesöpörni az asztalról.”A Fars számos ankarai diplomáciai forrást idéz. Ezek szerint az orosz titkosszolgálat az MIT nevű török titkosszolgálatot figyelmeztette a készülődő puccsról. Az idézett diplomaták szerint az oroszok a térségben, a szíriai Hmeimimben lévő, technológiailag rendkívül fejlett lehallgató állomásán keresztül értesültek a török hadsereg puccsáról. Ezek az információk azt is tartalmazták, hogy a puccsisták meg akarták ölni a Marmara-tengernél vakációzó Erdogánt.

*             *             *

Az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodásnak (TTIP) az uniós és amerikai kisgazdálkodók innák meg a kárát. A BUND, a Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség most nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint ugyanakkor a gazdálkodóknak az EU GDP-jéhez való hozzájárulása 0,8 %-kal csökkenne, míg az amerikai mezőgazdaságnak a GDP-ből való részesedése 1,9 %-kal nőne. A haszonélvezők az óceán mindkét oldalán a nagyüzemek lennének.

THE NEW YORK TIMES

Donald Trump tegnap adott interjújában azt nyilatkozta, ha megválasztják, békén hagyná Törökországot és az USA más autoriter szövetségeseit. Az Egyesült Államoknak éppen elég a saját baja, mondta. És „joga sincs arra, hogy másokat leckéztessen… Nézzenek körül, mi történik hazánkban? Hogyan leckéztessünk másokat, amikor itt emberek hidegvérrel lőnek le rendőröket?” Amikor a háromnegyed órás interjúban azt kérdezték tőle, mi a véleménye a balti országok idegességéről, amiért Oroszország fenyegeti őket, a republikánus elnökjelölt így válaszolt:  ha Oroszország megtámadná őket, eldöntené, hogy segítsen-e nekik, de csak azután, hogy átvizsgálná, vajon a szóban forgó országok „teljesítették-e kötelezettségeiket irányunkban”.

*             *             *

Boris Johnson brit külügyminiszterként John Kerryvel tartott első sajtókonferenciáján nem kért bocsánatot azért, mert korábban Obama elnököt és Clintonnét súlyosan inzultálta. Egy kérdésre azt mondta, hogy mindezen korábbi kijelentéseit a megfelelő szövegkörnyezetbe ágyazva kell tekinteni. Mint például azt, hogy Obama „részben kenyai, aki így ősein át nem állhatja a brit birodalmat”. Vagy amikor 2007-ben Clintonnét Lady Macbethhez hasonlította és azt írta róla, hogy „szőkére festett haja van, előtüremkedő ajkai, acélosan kéken bámul és olyan, mint egy szadista ápolónő egy diliházban”.

CNN

Az amerikai elnökjelöltségért korábban harcba szálló Ben Carson a CNN-en tegnap megvédte azt, hogy korábban Clintonnét Luciferhez hasonlította. Elmondta, Clintonné  1969-ben Saul Alinskyről, az ismert közösségszervezőről írta diplomáját és Alinksy egy alkalommal a „Szabályok radikálisoknak” című híres könyvében dicsérte Lucifert. Carson kedden a republikánus konvención azt kérdezte a megjelentektől, hogy megválasztanák-e Clintonnét elnöknek, aki rokonszenvezik a kommunista szimpatizáns Alinksyval, vagyis olyan emberrel, aki elismerően szólt Luciferről.

Hírdetés

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Petra Hinz német szociáldemokrata parlamenti képviselő meghamisította életrajzát: azt állította, hogy két állami vizsgával lezárta jogi tanulmányait. Kiderült: még érettségije sincs, írja számos német lap, mint a vezető FAZ is.

EUOBSERVER

Egy Mira Galanova névre hallgató, Madridban élő újságírónő a brüsszeli szakportálon sorozatot ír a migránsok szörnyű helyzetéről térségünkben. Magyarország és Csehország után most a Visegrádi csoport harmadik tagját, Szlovákiát vette górcsöve alá. Ebből „kiderül”, hogy Fico szlovák miniszterelnök gyűlöletkeltő retorikája hatására Szlovákiában a szélsőséges nézeteket csak a kisebbség, ma a többség képviseli.

SPUTNIK

Az észak-indiai Ladak tartomány hegyes-völgyes vidékén – amely a vitatott Kasmír és Tibet között fekszik – India csaknem száz tankkal erősítette meg katonai jelenlétét. (India, Pakisztán és Kína atomhatalmak.) A szomszédok közötti feszültség az elmúlt időkben nőtt. Ráadásul az indiai haditengerészet három hajót küldött a Dél-kínai tengerre, jelenti az orosz hírügynökség.

PRESS TV

Hatalmas tüntetéseket tartottak a pakisztáni Karacsi, Lahor, Pesavar, Multán és más pakisztáni városokban, hogy a világ figyelmét felhívják arra, hogy az Indiai megszállás alatt álló Kasmírban a megszálló erők egy ottani békés tüntetés nyomán keletkezett rendőrségi tűzben 45 embert megöltek és kétezret megsebesítettek, jelenti az iráni globális tévéállomás.

THE ELECTRONIC INTIFADA

Egy izraeli bíróság fél év börtönre ítélt egy palesztin újságírót „lázítás” miatt, amiért facebook oldalán mártírnak nevezett olyan palesztinokat, akiket nemrégiben öltek meg izraeli katonák. A 25 éves Szamah Dveik az Al-Kudsz napilap újságírója, írja a palesztinok jogait védő portál.

*             *             *

Két éven át dolgozott egy palesztin újságíró és az ActiveStills fotós közösség, hogy létrehozzon egy élő albumot a két évvel ezelőtt az Izrael által a Gázai övezetben viselt háború idején totálisan kiirtott családokról. Nem egy családnak tíz tagját is maradék nélkül elpusztította Izrael. Az egyik család majdnem minden tagjának német útlevele volt.

*             *             *

Izrael az elmúlt években – a francia politikusok bosszúságára – arra igyekezett rávenni az ott élő fél milliós zsidó közösséget, hogy vándoroljon Izraelbe. Csakhogy az oda vándoroltak közül igen sokan visszatérnek. A Le Monde szerint akár 30 százalékuk is. Az egyik a meleget nem bírja, a másik a drágaságot, a harmadik azt, hogy nem zsidónak, hanem inkább franciának tekintik, a negyedik rájött arra, hogy Franciaországban sokkal jobb az orvosi ellátás és a szociális segély. Az 52 éves Joelle Roubine hat évet várt a visszatéréssel. „Egy fillérem nem volt, hiányzott Párizs, és kezdett az agyamra menni a jeruzsálemi vallásosság”, idézi a portál a vezető francia lap erről szóló egyik cikkét.
www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »