Macron: Európának meg kell védenie polgárait

Macron: Európának meg kell védenie polgárait

Bécs. Európának meg kell védenie polgárait – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfõ az ausztriai Salzburgban, és a szociális dömping elleni küzdelem, az adóharmonizáció, valamint az euróövezet saját költségvetésének fontosságáról beszélt, miután találkozott Christian Kern osztrák kancellárral szerdán.

A két politikus közösen állt ki amellett, hogy egy országban ugyanazon munkáért mindenkinek megegyezõ bért kell adni, különben "elárulják Európa szellemét".

Macron a terrorizmus elleni küzdelem és az európai biztonsági szolgálatok szorosabb együttmûködésének fontosságát hangsúlyozta a találkozót követõen. Úgy vélte, hogy eddig Európának kevéssé sikerült határait megvédeni, közös menekültjogban megegyezni és az országokat együttmûködésre bírni. Meglátása szerint egyúttal új európai integrációs projektre van szükség.

A francia államfõ továbbá gratulált Kernnek, hogy két évvel ezelõtti menekülthullám idején nem élt a demagógia eszközeivel, amely Macron szerint a "legegyszerûbb megoldás" lett volna. "Nem szabad szítanunk mások aggodalmát és gyûlöletét" – fogalmazott.  

A francia államfõ az úgynevezett slavkovi hármas – vagyis Ausztria, Csehország és Szlovákia – kormányfõivel is egyeztetett.

Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatta az osztrák kancellár és a francia elnök közös felvetését, miszerint a munkáért azonos bérezés jár.

Fico nyilatkozata szerint mindegyik visegrádi ország egyetért ezzel a javaslattal, azonban meglátása szerint üdvözlendõ lenne, ha a szállítmányozási szektorra nem vonatkozna.

Sobotka kifejezte: támogatná, hogy a nyugati cégek Csehországban a helyi munkaerõt jobban megfizetnék. "A francia és osztrák vállalkozások 30-40 százalékkal kevesebbet fizetnek itt, mint a saját országukban" – mondta.  

A "slavkovi háromszögnek" (S3) nevezett csoportot Csehország, Szlovákia és Ausztria hozta létre 2015 januárjában a kormányfõk találkozóján a dél-morvaországi Slavkovban (régi nevén Austerlitz). Akkor a három ország kormányfõje megegyezett a szorosabb szomszédsági együttmûködésben, regionális gazdasági, elsõsorban a közlekedési infrastruktúra területén, valamint európai uniós témákban. A csoport jelenlegi elnöke Ausztria. A slavkovi háromszög országainak kormányfõi legutóbb június második felében Brünnben találkoztak.    

A szerdai találkozók szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlottak és a fokozott rendõri jelenlét továbbra is tart a városban, mivel Macron szerdán este részt vesz a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A francia elnök csütörtökön Romániába és Bulgáriába utazik tovább.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »