Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett

Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett

BARCELONA, MADRID. A madridi központi kormányzat szombaton átvette az irányítást a katalán rendõrség felett az október 1-jére kitûzött katalán függetlenségi népszavazás elõtt.

A spanyol ügyészség utasítására a katalán rendõrséget, a Mossos d'Esquadrát a spanyol csendõrség alárendeltségébe helyezik – erõsítette meg a madridi belügyi tárca szóvivõje megkeresésekre reagálva, miután ilyen tartalmú értesülések jelentek meg a helyi sajtóban.

Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos ugyanakkor közölte, hogy a regionális rendõrség nem fogadja el ezt a döntést.

A katalán rendõrséget olyan vádak érték, hogy "kevésbé elkötelezett" a spanyol csendõrséggel való együttmûködésben.

Hírdetés

A spanyol kormány és igazságügy számos intézkedéssel próbálja elejét venni az október 1-jére kitûzött referendumnak, amelyet a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztett. A spanyol csendõrség a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására irányuló akciókban az elmúlt napokban 14 magas beosztású katalán tisztviselõt vett õrizetbe ideiglenesen, majd engedett késõbb szabadon, emellett tízmillió szavazólapot és másfél millió plakátot foglalt le. Az intézkedések ellen tüntetve tízezrek vonultak utcákra Katalóniában.

Madrid idõközben bejelentette, hogy a spanyol rendõrség és a csendõrség további alakulatait küldik Katalóniába.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szombaton pártjának, a konzervatív Néppártnak Palma de Mallorcán tartott regionális tanácskozásán ismételten azt hangoztatta, hogy a népszavazást nem fogják megtartani. Mindennek ellenére Carles Puigdemont, az autonóm katalán kormány vezetõje továbbra is kitart a referendum mellett. Clara Ponsatí oktatásügyi katalán tanácsos biztosított mindenkit, hogy a választóhelyiségek október 1-jén kinyitnak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »