Magyar "lovagok" a világ legnagyobb offshore botrányában

Magyar "lovagok" a világ legnagyobb offshore botrányában

Kiszivárgott mintegy 12 millió titkos dokumentum, különböző offshore cégekről egy panamai ügyvédi irodából. Magyarok is érintettek.

Vlagyimir Putyin, Lionel Messi és több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég és magánszemély is érintett a túlzás nélkül világbotránynak nevezhető szivárogtatásnak.

Ilyen méretű kiszivárogtatásra eddig még nem volt példa. Az ügyvédi iroda, ahonnan kikerültek az anyagok, a Mossack Fonseca, a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyike. Számos országban rendelkezik fiókirodákkal, Panamán kívül Nevadában és Szingapúrban is regisztrálnak cégeket. Az iratokban 215 ezer offshore cégről szerepelnek adatok. A dokumentumokból kiderül, hogy Vlagyimir Putyin üzlettársai jelentős, de rejtett befolyást szereztek az orosz médiában és az autóiparban, előfordult, hogy egyetlen tranzakcióval 56 milliárd forintnyi dollárt mozgattak meg egyszerre. Az újságírók kérdésére a Kreml bejelentette, hogy félrevezető információs támadás zajlik Putyin és baráti köre ellen.

A The Guardian ugyanakkor elismeri, hogy Putyin neve nem tűnik fel az iratokban, de családjának, barátainak és a köréjük felrajzolható céghálónak bőven jutott az offshore-pénzekből, összesen közel kétmilliárd dollárnyi. A Panama-iratokból jól látszik, hogyan jutott vagyonhoz Szergej Roldugin csellista, Putyin egyik legjobb barátja, vagy Jurij Kovalcsuk a Bank of Rossija vezetője, aki a bankon keresztül legalább 1 milliárd dollárt fektetett be egy Sandalwood nevű, brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégbe, amin keresztül több offshore-ügyletet finanszíroztak. Egyikőjük sem reagált az újságírók kérdésére.

A dokumentumok elemzése során a Direkt36 Horváth Zsolt, egykori fideszes politikus nevére bukkant. Horváth 16 éven át képviselte Kecskemétet az országgyűlésben, két éve vonult vissza az aktív politizálástól.

Horváth újságírói megkeresésre tagadta, hogy lennének külföldi gazdasági érdekeltségei, de amikor az iratokban szereplő, konkrét cégnevekkel szembesítették, megkérdezte, hogy mit szeretnének róluk hallani. Ezután újra letagadta, hogy lenne köze ezekhez a cégekhez, majd azt kérte, írásban tegyék fel neki a kérdéseket, de a megkeresésekre nem válaszolt, írja az Index.

Horváth fideszes parlamenti képviselőként igazgatója lett egy Seychelles szigeteki cégnek, az Excelle Media Internationalnek, amit valahogy elfelejtett feltüntetni parlamenti vagyonnyilatkozatában. Mandátuma megszűnése után egy másik seychelles-i cégben, a Mayer & Collins Trading Company-ban is tulajdonrészt szerzett, írja a Direkt36.

Mint ismert, a Fidesz korábban kritizálta az offshore-céges kötődéssel rendelkező közéleti szereplőket, sőt, a rendkívül zsibasztó “offshore-lovag” kifejezést magának Orbán Viktornak köszönhetjük.

Vlagyimir Putyinon kívül a kínai elnök Hszi Csin-Ping családjához köthető cégek is szerepelnek az iratokban, de Petro Porosenko ukrán elnökről is kiderült, hogy vannak offshore érdekeltségei, és David Cameron brit miniszterelnök elhunyt apjának offshore ügyleteiről is új részleteket fedeztek fel. A dolog szépséghibája, hogy mindhárman a korrupcióellenes harc éllovasának számítanak saját hazájukban.

A Forbes világ 500 leggazdagabb emberét feltüntető listájáról 29 dollármilliárdos szerepel a Panama-iratokban.

A dokumentumok az 1977 és 2015 között zajló offshore-ügyletekről tanúskodnak, és bemutatják, hogyan mozogtak a fekete pénzek a globális pénzügyi rendszeren keresztül. A feltárt dokumentumokból nyilvánvaló, hogy az offshore-iparban érdekelt bankok, ügyvédi irodák és más szereplők nem törekednek arra, hogy meggyőződjenek arról: ügyfeleik nem adóelkerülésre, vagy pénzek tisztára mosására akarják használni a cégeket, ne adj isten, nem bűnözők-e, pedig erre minden országban törvény kötelezi őket.

Panama együttműködik

Panama kormánya együtt fog működni bármely igazságügyi nyomozásban a világ volt és jelenlegi vezetőinek off-shore üzleteiről kiszivárgott információk kapcsán – közölte Juan Carlos Varela, a Panamai Köztársaság elnöke. Varela közölte, a kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely “zéró toleranciát” tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben.
   
Ramon Fonseca, az említett ügyvédi iroda társalapítója kijelentette, cége nem felelős az off-shore vállalatokkal történt visszaélésekért. Hozzátette, a dokumentumok kiszivárogtatása “bűncselekmény” és Panama megsértése.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »