Magyarország a legerősebbek között az Uniós hatalmi mátrixban

Magyarország a legerősebbek között az Uniós hatalmi mátrixban


Hatalmi mátrixot készített a Politico európai kiadása, amely szerint a tagállamok közül Magyarország az ötödik legbefolyásosabb ország az Unió csúcsszervében, az Európai Tanácsban. Olyan országok között szerepel hazánk, mint Németország, az Egyesült Királyság vagy Franciaország. A hatalmi térkép elkészítéséhez az adott ország vezetőjének, illetve a Brüsszelbe delegált nagykövetének hatalmát és befolyását vették alapul.

A mátrix elkészítéséhez olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a kormányzás stabilitása, az ország vezetőjének irányítási képességét, vagy a következetes stratégiát. Mindezeket figyelme véve Orbán Viktornak hosszú távú stratégiája van, és a magyar kormányfő a vártnál jóval erősebben teljesít. 

politico_matrix.PNG

Magyarország többek között azért került ilyen az erős pozícióba, mert mint a Politico írja, az ország miniszterelnökének, Orbán Viktornak van a legkövetkezetesebb, hosszú távú stratégiája az Európát érintő ügyekkel kapcsolatban. Itt vélhetően sokat számított, hogy hazánk az egyetlen tagország a 28-ak közül, amely a migrációs válsággal kapcsolatosan, végig következetes álláspontot képviselt, míg más országok olyan 180 fokos fordulatokat tettek, amelyeket öröm volt nézni. Gondolhatunk itt például az osztrák szocdem kancellárra. Talán nem meglepő, hogy a régebbi tagországok közül Ausztria került a leggyengébb országok közé.

politico_map.PNG

Minél sötétebb a szín, annál erősebb az adott ország

Képzelhetjük, hogy szerepelt a 2010 előtti időkben ez a skálán Magyarország, amikor az akkori baloldali kormányok csak bólogató Jánosként jártak Brüsszelbe. Magyarország végre a megfelelő helyre került az Unióban is.

<!– –>


Forrás:spiler.blog.hu
Tovább a cikkre »