Magyarország vette át a V4 soros elnökségét

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz (V4) hasonlóan kellene fejlődnie – jelentette ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnök hétfőn a varsói Király Várban, ahol ünnepélyes keretek között átadta Magyarországnak a V4 soros elnökségét. „Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire” – fogalmazott az MTI tudósítása szerint a lengyel kormányfő.

Szydlo úgy vélekedett, hogy a V4 az elmúlt évben „látható és befolyásos résztvevője volt az EU jövőjéről folytatott vitának”, hangja „erős és hallható volt”, „sok európai számára viszonyítási ponttá lett, melyre a kontinesünket összekötő értékekhez való ragaszkodás a jellemző”. A V4-ek között is előfordulhatnak nézeteltérések, de szerinte „ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk”.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az ünnepségen azt mondta: sem a gazdasági számokat, sem a biztonságot, sem a kulturális életet, sem pedig a demokrácia minőségét nézve nincs semmi szégyenkeznivalója Közép-Európának. Az Európai Unió nagyot nyert azzal, hogy felvette tagjai közé a közép-európai államokat, és „sokat is várhat még a jövőben ettől a régiótól” – mondta Orbán.

A kormányfő szerint ma Európában „együttműködés-deficit” van, és hiányzik a cselekvés egysége, ami felértékeli a visegrádi országokat. Orbán életerős, közös célokkal rendelkező, cselekvőképes országokból álló régióként jellemezte Közép-Európát, amely szerinte tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója maradhat.

Magyarország július 1-én veszi át a V4 soros elnöki tisztségét, ami 2018 június végéig tart. A visegrádi együttműködés 1991-ben kezdődött Antall József miniszterelnök kezdeményezésére, akkor még három ország közt (Csehszlovákia 1993-ban vált szét). Az alapötlet egy középkori, 1335-es találkozó adta, amikor Károly Róbert magyar király Visegrádon tanácskozott III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh uralkodóval.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »