Magyarországon vizsgálódik az Európai Parlament költségvetési bizottsága

Magyarországon vizsgálódik az Európai Parlament költségvetési bizottsága

Az Európai Parlament (EP) Ingerborg Gräßle (EPP, Németország) vezette költségvetési ellenőrző bizottságának delegációja kilenc európai parlamenti képviselőből, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság munkatársaiból áll. Olyan helyszínekre látogat el, amelyeken EU által finanszírozott beruházások valósultak meg, és tervei szerint találkozik majd a civil szféra, az Állami Számvevőszék, a nemzeti parlament tisztviselőivel és más döntéshozókkal.

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság az uniós kiadások felhasználásának jogszerűségét és hatékonyságát ellenőrzi. Ezt a munkát segítik a tagállami és harmadik országokban tett látogatások, melyek során az uniós források felhasználást vizsgálja a bizottság. Az összes politikai csoport még 2016-ban hagyta jóvá a magyarországi látogatást, melyet egy 2011-es hasonló misszió előzött meg.

Az EP tájékoztatási irodájának közleménye szerint Ingeborg Gräßle a vizsgálódással kapcsolatban elmondta: „A Költségvetési Ellenőrző Bizottság fő feladata annak vizsgálata, hogyan használják az EU-s forrásokat. A magyarországi látogatás a 2016-os költségvetési mentesítési eljárás részét képezi, rutinszerű látogatás. Az ellenőrző rendszereket tekintjük meg, és beruházási helyszínekre látogatunk el. Nem minősítünk projekteket helyben; az értékelő-munka akkor kezdődik, amikor már a projekteket megtekintettük. Szeretném a magyar kormányt ismét arról biztosítani, hogy semmilyen politikai motiváció nem áll sem a látogatás időpontjának, sem a projekteknek kiválasztása hátterében. A delegáció, mint mindig, most is politikailag semleges módon folytatja le látogatását. Az egyik projektet, a 4-es metrót Budapesten újralátogatjuk, és vizsgáljuk az Európai Bizottság behajtási eljárását.”

Háttér

Jelen jogalkotási ciklus alatt a bizottság ellátogatott Horvátországba, Németországba, Görögországba, Olaszországba, Lengyelországba, valamint Jordániába, az Egyesült Államokba, Libanonba, Törökországba és Ukrajnába is. Minden látogatás után jelentést készít az Európai Bizottság felé is, amely szerv az EU költségvetésének legnagyobb részét kezeli. A delegációs utazások során tapasztaltakat az éves költségvetési mentesítési eljárás során is figyelembe veszi az Európai Parlament.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »