Már a csalók is felfedezték a személyes csőd lehetőségét

Már a csalók is felfedezték a személyes csőd lehetőségét

POZSONY. Amióta egyszerûbbé váltak a személyes csõd bejelentésének a feltételei, azt Szlovákia több tízezer polgára igényli. A jogsegély-központok várólistáin már csak az év végére akadnak szabad helyek. Az ügyfelekkel együtt azonban olyan csalók is felbukkantak, akik hamis papírokért több száz eurót kérnek.

Tehát aki a személyes csõdje kapcsán most szeretne intézkedni, elõfordulhat, már csak decemberben kerül majd sorra. Egyes városokban pedig az érdeklõdõk számára tömeges találkozókat tartanak, miközben a bíróságok már kiadják az elsõ határozataikat – írja a JOJ televízió internetes portálja.

„Meglepõdtünk azon, hogy ez iránt a legnagyobb érdeklõdés Pozsony és Nyitra megyében mutatkozott” – árulta el a jogsegély-központ (CPP) igazgatója, Eva Kovaèechová.

„Júniusig 1 050 csõdeljárásra vonatkozó javaslat érkezett be” – közölte Lucia Žitòanská igazságügyi miniszter.

„Borzasztóan sok olyan adósságom van, amelyeket képtelen vagyok egyedül törleszteni. Azok részben a fõiskolai tanulmányaimért fizetett összegek voltak, aztán munkanélküli voltam” – magyarázta a központ egyik ügyfele.

Az egyetlen olyan helynek, ahol a személyes csõd kapcsán intézkedni lehet, a jogsegély-központ és annak kirendeltségei számítanak. Ez ügyben semmiféle hasonló nevû társaság, illetve ügyvéd sem intézkedhet, akik ráadásul pénzt kérnek azért, amire minden polgárnak ingyenesen van joga. „Azon nyerészkednek, hogy ezek az emberek rossz élethelyzetbe kerültek. Azt állítják, hogy a folyamatot a CPP-nél korábban indítják el, ám azért 600 – 1 000 eurót kérnek” – tette hozzá Kovaèechová.

Ez ahhoz vezet, hogy az illetõ növeli az adósságait, de semmit sem intéz el. A szakember szerint idõvel másféle gondok is adódhatnak. „Például valaki akkor kerül személyes csõdhelyzetbe, miközben éppen válik, vagy a csõd közben váratlan örökségre tesz szert, s nem világos, hogy akkor milyen törvény szerint kell eljárni” – magyarázta a Foglalkoztatottsági Intézet (IZ) igazgatója, Michal Páleník.

Szerinte az is fontos lesz, hogy a bíróságok majd hogyan viszonyulnak a csõdökhöz. „Azért, hogy ne történhessen meg, hogy két hasonló helyzetben levõ ember közül az egyiknek lehetõvé teszik, a másiknak pedig nem teszik lehetõvé a csõdöt” – tette hozzá Páleník.

A kormány azt is fontolgatja, hogy egyes adósokat amnesztiákkal szabadít fel a végrehajtás alól. Egyelõre azonban nem derült ki, hogy ez kire is vonatkozik majd. „Hiszem, hogy már õsszel bemutatjuk azt a nyilvánosságnak” – tette hozzá az igazságügyi miniszter.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »