Már két éve szabad a leányfalui gázoló

Már több mint két éve szabadon él Írországban Francis Ciarán Tobin, aki 2000-ben Leányfalun gázolt halálra egy testvérpárt – tudta meg a Zoom.hu.

A férfit, akinek kiadatási ügye 14 éven keresztül húzódott, 2015. április 17-én helyezték feltételesen szabadlábra Dublinban, június 25-én pedig végleg letöltötte büntetését.

Mint a lap emlékeztet, az üzletember az Irish Life biztosítótársaság képviseletében dolgozott Magyarországon, amikor 2000. április 9-én Leányfalun autójával felhajtott a járdára, és ott elütötte a kétéves Zoltai Petrát és az ötéves Zoltai Mártont. Tobin még abban az évben hazautazott, így a magyar bíróság a távollétében ítélte három év börtönre 2002-ben, de a férfi nem jött vissza Magyarországra, hogy letöltse büntetését. Az ítéletet másodfokon megerősítették.

A magyar kormánynak az ország 2004-es uniós csatlakozásáig semmilyen eszköze nem volt arra, hogy Tobint visszahozza, de még utána is tíz évbe telt, mire sikerült elérni, hogy a férfi börtönbe kerüljön. Ugyan hivatalosan kétszer is kérte hazánk a férfi kiadatását, de jogszabályi eltérések miatt ezt az ír legfelsőbb bíróság mindkétszer megtagadta.

Tobin végül maga döntött úgy 2013-ban, hogy feltételekkel hajlandó Magyarországra jönni. Az őt szállító repülőgép 2014. január 13-án szállt le Budapesten, ahol rendőrök várták, és őrizetbe vették. Külön cellát kapott, majd néhány nap múlva visszaszállították egy írországi börtönbe. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter akkor sajtótájékoztatón jelentette be: garanciát kapott arra a dublini kormánytól, hogy a gázoló nem kap kegyelmet, ha hazamegy.

A gázoló végül több mint két évvel ezelőtt, 2015. április 17-én került feltételesen szabadlábra, azzal a kikötéssel, hogy heti három napot közérdekű munkával kell töltenie. Nem sokkal később kérelmezte kedvezményes szabadulását az ír hatóságoktól, amit meg is kapott, mivel a bíróság büntetésébe beleszámolta azt a 222 nap előzetest is, amit európai elfogató parancs alapján töltött le Írországban. Tobin így 2015. június 25-én szabadulhatott.

 Az Igazságügyi Minisztérium ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a magyar jogszabályok szerint Tobint nálunk már hónapokkal korábban, 2014. december elején feltételesen szabadlábra bocsáthatták volna, ekkor telt le 3 éves büntetésének fele. Ha ezt a magyar bíróság nem engedélyezte volna, akkor tavaly júniusban lett volna végleg szabad.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »