Már tudjuk ki az "Év menekültje" Finnországban

MTI nyomán

Sajátosan működő világunkban szinte hetente hallani furcsánál-furcsább rekordról, vagy épp díjakról. Ezek sorát gyarapítja “Az év menekültje” díja, ami első hallásra finoman szólva is meglepő.

Természetesen nem kell arra gondolni, hogy Átlag Mohamed azért nyer díjat, mert rekord gyorsan evezett át az Égei-tengeren, esetleg minél gyorsabban minél több határt lépett át. A díjat olyanoknak adják, akik sikeresek az új országban, ezzel pedig az integráció sikerét bizonyítják – legalábbis a cél ez.

A Finn Menekültügyi Tanács 1998-ban alapított meg Az év női menekültje díjat. Ennek férfi változatát első ízben a Törökországból származó Ali Giray kapta meg, aki az 1990-es évek elején, tinédzserként érkezett Finnországba a családegyesítési program keretében.
    
A kurd férfi alapfokú diplomát szerzett üzleti menedzsmentből, majd éttermet nyitott Joensuu városában. Jelenleg egy tudományos ismeretterjesztő központot is vezet. A vállalkozásai több száz embernek, köztük bevándorlóknak és finneknek, biztosítanak munkát.
    
Az év női menekültje díjat Rita Kostamának ítélték oda, aki Ruandából menekülve, 1998-ban érkezett Finnországba. A nő üzleti diplomát szerzett és alapított egy kis könyvelő céget. Jelenleg egy észak-finnországi élelmiszerboltban is dolgozik. Kostama a helyi evangélikus közösség nemzetközi akcióinak résztvevője és önkéntesként segíti a Finn Menekültügyi Tanács munkáját.
    
A tanács szerint Giray és Kostama azzal érdemelte ki az elismerést, hogy tevékenyen részt vesz a finn társadalom életében.
    
Az elismerést azzal a céllal alapították, hogy felhívja Finnország figyelmét azokra a menekültekre, akik sikeresen beilleszkedtek a társadalomba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »