Maradhat az üzemanyagok jövedéki terhe

Maradhat az üzemanyagok jövedéki terhe

A várakozások szerint nem kell megemelni a jövedéki adó mértékét a mostaninál nagyobb szintre az év utolsó három hónapjában a nemzetközi olajárak alakulásának köszönhetően.

Az üzemanyagokat terhelő, negyedévenként felülvizsgált jövedéki adó 2017 utolsó három hónapjában a mostani alacsony szinten maradhat a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint, de Grád Ottó hangsúlyozta: egyelőre óvatos előrejelzésről van szó. Az óvatosságot az indokolja, hogy az adó mértékéről majd csak a szeptember 15-ig felgyűlő nemzetközi olajáradatok ismeretében dönt a NAV, addig pedig még történhet a piacon változás. Sor kerülhet olyan nemzetközi olajpiaci eseményre, amely a mostanitól eltéríti az olajárakat, bár a szakember szerint látványos hatás nem valószínű. (Eközben az erős forint is ide-oda mozgathatja a hazai üzemanyagárakat, ahogyan ez tegnap is történt.)

 

 

Forrás: MW

Az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó mértéke szempontjából a bűvös határ a hordónként 50 dolláros olajár. E feletti világpiaci árnál az adó az ólmozatlan benzinnél literenként 120 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál 125 forint. A gázolaj esetében 50 dollár feletti árnál 110,35 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál pedig 120,35 forint az adó, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint.

Fontos, hogy az árkorrigáló szerepet betöltő jövedéki adó megléte miatt a magyarországi és a külföldi üzemanyagárak összevetése némi torzítást tartalmaz.
Az év első felében tovább nőtt a MÁSZ 1920 töltőállomást ellenőrző tagjainak üzemanyag-eladása. A társaságok 2,7 százalékkal több benzint adtak el, mint az előző év azonos – de magas bázisnak számító – időszakában, a dízelnél 3,2 százalékos volt a növekedés. Összesen 1,63 milliárd liter üzemanyag fogyott, ami 3, illetve 9,3 százalékkal volt több a 2016-os és a 2015-ös fogyasztásnál. Ezen belül töretlenül nőtt a prémium-üzemanyagok kereslete, miközben a piacról lassan kifut a régi prémium, a 98-as oktánszámú termék.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »