Marseille: menekülnek a zsidók a hőn szeretett multikulti elől, mecset lesz a zsinagógából

Marseille: menekülnek a zsidók a hőn szeretett multikulti elől, mecset lesz a zsinagógából

Elveszítette híveinek nagy részét egy marseille-i zsinagóga, a környéken viszont egyre több muszlim gyakorolná vallását, így a hajdani zsidó imaházat mecsetté alakítják – írja a Haaretz a La Provence-ra hivatkozva.

A tengerparti város központjában található Or-Thora zsinagógát négyszázezer dollárnak megfelelő összegért vette meg egy muszlim szervezet néhány hónapja. A létesítmény új funkcióját nyártól töltheti be.

Az utóbbi tizenhat évben marseille-i zsidók tízezrei hagyták el az izraeliták által korábban sűrűn lakott városközpontot. Mivel egyre több hívő költözött a város külső részeire, a most eladott zsinagóga végnapjai alatt megtörtént, hogy a kétszázötven fős imaházban mindössze tízen vettek részt szertartáson. A tömeges exodus oka állítólag az antiszemita támadások számának kétezres évekbeli megugrása. Mindeközben az ugyanabban az utcában található mecset olyan szinten zsúfolttá vált, hogy a helyi muszlimok egy része szerdánként már az utcán imádkozik, ezért az Al Badr Társaság megvette a lassan elnéptelenedő zsinagóga épületét.

Ennek ellenére a marseille-i központi zsidó konzisztórium vezetője azt állítja, hogy a helyi izraelita közösségi élet nem szenved kárt, a kilencvenes években még csak harminckét zsinagóga volt a városban, ma már a duplája.

A 800 ezres Marseille lakosságából egyébként 80 ezren zsidók, 250 ezren muszlimok.

(MNO nyomán, kép: World Bulletin)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »