Másfél óra alatt öt magyar Eb-győzelem

Másfél óra alatt öt magyar Eb-győzelem

Bodonyi Dóra, a női kajak páros, a női és a férfi kajak-négyes, valamint a női kenu-kettes is aranyérmet nyert a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság szombati napján, a kajakos Kopasz Bálint pedig harmadik lett egyesben.

A Plovdivban zajló kajak-kenu Európa-bajnokság első szombati döntőjében Bodonyi Dóra képviselte a magyar színeket a női kajakosok 1000 méteres fináléjában. Jó előjelekkel várta a versenyt, hiszen idén már két Világkupa-győzelmet (Portugália, Szeged) szerzett.

A rajt után egy darabig a mezőnnyel együtt haladt, majd a táv felénél félhajónyi előnyre tett szert. A hajrához érve azonban „ellépett” a többiektől, és végül egyhajónyi előnnyel,  3:57.984-es idővel nyerte a futamot és a magyar csapat első aranyérmét.

„Számítottam rá, hogy ilyen lesz a verseny, hiszen tegnap se volt jó a rajtom.  Hasonló pályára készültem, láttam, hogy jön az orosz lány, örülök, hogy 500 méternél előre álltam és nem értek utol” – mondta a M4 Sportcsatornának a friss Európa-bajnok.

A második döntőben Vasbányai Henrik nagyszerű versenyzéssel az 5. helyen ért célba a kenu egyesek 1000 méteres döntőjében. A döntőt a szám extraklasszisa, a német Sebastien Brendel nyerte.

Hírdetés

A férfi kajakosok ugyanilyen távú fináléjában Kopasz Bálint – aki 500 méteren is fináléba jutott – végig az élmezőnnyel haladt, de nem igazán tudta megszorongatni a címvédő portugál Fernando Pimentát, és végül a harmadik helyen végzett.

Az egyes döntők után a párosok 1000 méteres fináléi következtek, és itt is rögtön az első számban magyar aranyérem született. A Hagymási Réka, Farkasi Ramóna összetételű női kajak-kettes nagy versenyzés után, több mint egy másodperces előnnyel nyert lengyelé riválisa előtt,  a harmadik helyre a németek értek be.

Nem sokkal később pedig már a női négyesek 500 méteres fináléja zajlott és a magyar nők itt is bizonyítottak. A Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta összetételű hajó a rajt után nem sokkal az élre állt és a végéig nem is mozdult el onnan. Remek versenyzést bemutatva, a riválisok próbálkozásait magabiztosan visszaverve nyerték meg a magyar csapat harmadik Eb-aranyát.

A női kenu kettesek 500 méteres fináléjában a Balla Virág Takács Kincső kettős végig vezetve nyert újabb Eb-címet, majd a következő versenyszámban a férfi kajak négyesek 500 méterén is magyar siker született, hiszen a Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milánösszeállítású hajó magabiztosan lett Európa-bajnok.

A hosszabb távon a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenus és a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert kajakos duó éppen csak leszorult a dobogóról, egyformán negyedik lett, a Vasbányai Henrik, Varga Dávid, Sarudi Pál, Fekete Ádám kenu-négyes pedig hatodikként zárt. A többi döntőt vasárnap rendezik.

Forrás: m4sport.hu


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »