Másodfokúra növelték a terrorkészültséget Felvidéken

Szlovákia a legalacsonyabb, elsőfokúról másodfokúra növelte a terrorkészültséget – jelentette be Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón, Pozsonyban.

A másodfokú készültség azt jelzi, hogy ugyan kevés esélye van egy terrortámadásnak szlovák földön, de nem zárható ki teljesen egy ilyen esemény – mondta. A változás szerda délután kettő órakor lépett hatályba, és visszavonásig tart.

Gaspar rámutatott, hogy a következő napokban több tömegrendezvényt tartanak az országban. Ilyen lesz a hétvégi légi bemutató Garamhalásziban, valamint a szlovák nemzeti felkelés napjához és az alkotmány napjához fűződő megemlékezések augusztus 29-én, illetve szeptember 1-jén.

A szlovák rendőrfőkapitány elmondta: ha az Európai Unió valamely tagállamában terrorkísérletet vagy -cselekményt követnek el, és ez hatással lehet Szlovákiára is, a terrorfenyegetettség szintje emelhető.

A múlt héten Spanyolországban és Finnországban történt terrortámadás. Gaspar emlékeztetett: az elmúlt években többször emelték elsőfokúról másodfokúra a terrorkészültség szintjét, legutóbb például a brüsszeli merényletek nyomán 2016 márciusában.

“Az intézkedéssel nem akarunk pánikot kelteni. Az információk kiértékelése alapján nem mondhatom, hogy közvetlen veszély fenyegetne” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzet számos új kihívást tartogat a biztonsági erők számára.

A terrorfenyegetettség szintjének emelése miatt a rendőrség gyakrabban járőrözik majd az utcákon, különösen olyan helyeken, ahol nagyobb tömeg fordul meg egy nap, így a bevásárlóközpontokban és a vasútállomásokon.

(Paraméter – MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »