Még 4,5 milliós fizetés mellé is kedvezményes hitelt adnak MNB

Rendkívül olcsón juthatnak többféle hitelhez is a Matolcsy György vezette jegybank a piaci átlaghoz képest is jócskán megfizetett dolgozói munkahelyüktől, a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) – írja a 24.hu az MNB közérdekű adatigénylésére adott válaszára hivatkozva.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy feltűnően alacsony, mindössze 0,9 százalékos kamatot fizet a 32,2 millió forintos munkáltatói kölcsön után Vajda Zita, Matolcsy György jegybankelnök élettársa.

A 24.hu azonban azt írja, hogy a lakáscélú hitel mellett az MNB dolgozói személyi kölcsönt is igényelhetnek. Mégpedig nagyon olcsót: kamata a jegybanki alapkamat plusz 1 százalék, vagyis most 1,9 százalék. A kereskedelmi bankok ajánlatai közt jelenleg nem nagyon van 7 százalékos thm alattit, jellemzően 8-9 százalékos thm mellett lehet személyi kölcsönt felvenni.

Ez a brutális különbség a törlesztőrészletekben is megmutatkozik: az átlagemberhez képest havonta durván 13-14 ezer forinttal kisebb törlesztőrészletet kell fizetnie annak a jegybanki dolgozónak, aki felvette a hatályos szabályzat szerinti maximumot, azaz 5 millió forintot ötéves futamidőre a munkahelyétől. 2015 augusztusától viszont akár 10 millió forintnyi személyi kölcsönt is adott ilyen méltányos feltételek mellett a Matolcsy-féle intézmény az alkalmazottainak – teszi hozzá a portál.

Az MNB válaszából emellett kiderült, hogy nem csak Vajda Zitával volt nagylelkű a jegybank, amikor kedvezményes lakáscélú hitelhez juttatta: van két alelnök is, akik ugyancsak igényeltek és kaptak is a méltányos munkáltatói kölcsönből, majd ennek a segítségével lakást vásároltak. Arra nem tértek ki, hogy kik ők, de a portál szerint jelen időben írnak az alelnökökről, azaz nem volt alelnököket említenek. Jelenleg pedig három MNB-alelnök van: Gerhardt Ferenc, Nagy Márton és Windisch László. A 24.hu szerint az a két vezető, aki közülük részesült a rendkívül alacsony kamatozású munkáltatói kölcsönből, együtt összesen 48 millió forintot kapott, az alelnökök bére fejenként havi bruttó 4,5 millió forint. Ehhez a fizetéshez járul tehát a kedvezményes kölcsön.

Korábban Spät Juditnak, az Együtt elnökségi tagjának a kérdésére válaszolva a jegybank elárulta, van egy ügyvezető igazgató is, aki részesült kedvezményes munkáltatói kölcsönben, méghozzá több tíz millió forintos összegűben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »