Még elbukhat az MSZP-s népszavazás

Még elbukhat az MSZP-s népszavazás

Korántsem dőlt el a Kúria mai döntése után, hogy valóban lesz népszavazás a boltok vasárnapi zárva tartásáról: az MSZP szervezettsége, a segítők száma mind-mind bizonytalansági tényező. De a kormány is borsot törhet még a szocialisták orra alá.

Megváltoztatta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság döntését, és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét.

Lukács Zoltán MSZP-s politikus a döntést követően portálunknak azonnal jelezte: várhatóan a jövő héten elkezdik gyűjteni az aláírásokat a bérplafon, a földügyek és a vasárnapi zárva tartás kapcsán. A Liberálisok és a Demokratikus Koalíció közleményben tudatta: részt vesznek az aláírásgyűjtésben, és segítik az MSZP-t. Azonban még így sem biztos, hogy a szocialisták jól jönnek ki a népszavazási ügyből: a közeljövőben számos akadállyal szembesülhetnek.

Izgalmasabb kérdések is érdektelenségbe fulladtak

Sok olyan téma volt már, amelyről azt hittük, hogy népszerű, mégsem lett belőle népszavazás – mondta el portálunknak Kiszelly Zoltán politológus, akit az MSZP-s kezdeményezés várható jövőjéről kérdeztünk. A szakember emlékeztetett: az élelmiszerekre vonatkozó áfa csökkentésével, a feltétel nélküli alapjövedelemmel és az egykulcsos jövedelemadóval kapcsolatban sem jött össze a várt számú aláírás.

Kiszelly szerint ráadásul az MSZP szervezeti nehézségekkel küzd, egyre idősebb a tagsága, sőt még az sem biztos, hogy lesz-e kellő számú szervezet, amely segíti a szignók összegyűjtését. Ezek ugyanis csak ímmel-ámmal állnának a szocialisták mellé. „Az MSZP a témagazda, mellette mindenki csak második lehetne, így nem nagyon tennék oda magukat a segítségnyújtásban, hiszen nem érdekük, hogy az MSZP elhúzzon mellőlük” – hangsúlyozta.

Az is megnehezítheti a gyűjtést, hogy egyszerre három különböző kérdés fut egymással párhuzamosan. A politológus emlékeztetett: a bérplafonnal kapcsolatos kérdés Kész Zoltán független képviselőtől származik, s nem biztos, hogy a politikus odaadja az MSZP-nek. Ha ezt megtenné, akkor meglehetne a kétszázezer aláírás a három kérdésre összesen.

A Fidesznek is vannak még kártyái

Ha az MSZP össze is gyűjti a szükséges számú aláírást, a Fidesz még mindig előveheti Harrach Péter KDNP-s képviselő egyik korábbi javaslatát, amely arról szólt, hogy tizenkét olyan vasárnap legyen, amikor nyitva lehetnek az üzletek. Kiszelly Zoltán szerint ha a Fidesz ezt elfogadná, azzal kifognák a szelet az MSZP vitorlájából. Ráadásul ezzel a három kérdés közül éppen a legerősebbet tompítanák, tehát a másik kettő jelentősége is halványulna.

S akkor arról még nem is ejtettünk szót, hogy az MSZP-nek négymillió embert kellene elvinnie szavazni. A politológus szerint amennyiben összejönne a kellő számú aláírás, a kormány azon lenne, hogy minél távolabb legyen egymástól a betelepítési kvótáról szóló, illetve a vasárnappal kapcsolatos népszavazás. Ha ugyanis véletlenül egy napra esne a kettő, a kvótáról voksoló polgár sokkal valószínűbben adná le szavazatát a zárva tartásról is, növelve a referendum érvényességének lehetőségét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »