Még hat ország kiléphet az EU-ból

A Brexit után Európa-szerte megnövekedett az euroszkeptikusok tábora, többen is kritizálják az unió mostani felállását.

A brit napilap, az Express szakértői szerint a közeljövőben tovább fogyatkozhat a tagállamok sora, hat ország követheti a brit példát.

Görögország
A görögök már hét éve küzdenek a pénzügyi válsággal, és egyelőre remény sincs arra, hogy a közeljövőben megszabadulhatnának a problémától. Viszont egyre több civil és politikus gondolja úgy, hogy a vergődő Görögország jól jön Brüsszelnek: elrettentő példaként mutogathatnak rájuk olyankor, ha egyes tagállamok a brüsszeli trojkának nem megfelelő vezetőket szeretnének választani.

Olaszország
A tagállamok közül a legnagyobb adósságot az olaszok halmozták fel, gazdasági növekedésről pedig már rég nem beszélhetnek. Ennek ellenére az Európai Bizottság minden évben hatalmas számlát nyújt be, a befizetési csomagjuk nem csökken. A szakértők szerint két forgatókönyv él: Olaszország gazdaságilag összeomlik, ami nagyon sokba kerülne Brüsszelnek – vagy az olaszok kilépnek az eurózónából.

Spanyolország
A spanyolok lassacskán kimásznak a hatalmas munkanélküliség gödréből, de a gazdasági stabilitás vagy a határozatlan idejű, biztos állások hada még mindig csak álom, viszont az államadósság az eget veri. Annak pedig semmi nyoma, hogy Spanyolország EU-s segítséggel helyrerázódhatna, így számukra is jobb lehet kint, mint bent.

Hírdetés

Írország
Az egyértelmű, hogy a Brexit az íreknek fáj a legjobban: akár a szoros gazdasági kapcsolatoknak és az osztatlan Ír-szigetnek is búcsút mondhatnak a kilépéssel. Írországban azonban egyre többet vallják azt, hogy az íreknek jobb egy brit kapcsolat, mint egy EU-s, így még a végén követhetik is szomszédjaikat.

Portugál
Spanyol szomszédjaikhoz hasonlóan Portugáliában sincs gazdasági növekedés, viszont a munkanélküliség és a bevételi deficit állandó gondot jelent. Az EU-s befizetési költségek megterhelik az országot – annyira, hogy számukra is vonzó lehet a szakítás.

Ciprus
A ciprusiakat leginkább a brüsszeli kötelező reformok és a szigorú pénzügyi vizsgálatok zavarják, az államadósság pedig itt sem csökken – miközben a lakosok egyre nagyobb köre nem tudja fizetni a fűtést vagy a bérleti díjakat.

 

Forrás: Faktor

The post Még hat ország kiléphet az EU-ból appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »