Megdöbbentő!

Ismét levél jött. Kinyílik a bicska az ember zsebében. Olvassák:

Szemler János Svédországban élő magyar az alábbi nyílt levelet juttatta el a Magyarok Világszövetsége elnökének és az MVSZ Sajtószolgálatnak. Az immár Afrikában is tetten ért szlovák magyarellenesség látleleteiről tudósító svédországi honfitársunk levelét elküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kövér László házelnöknek és Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkárnak is.

Alább a levél.

Egy Svédországban élő magyar házaspár jelentése Benyovszky Móric ürügyén Madagaszkárról

2017 január-februárjában madagaszkári körútunkon meglátogattuk a  különböző Benyovszky-emlékeket. A fővárosban és az Antsiraben található Benyovszky utcák mellett ellátogattunk Maroantsetra-ba, Antalaha-ba és Ambodirafia-ba is. Sok helyen kérdeztük a madagaszkári embereket, mit tudnak Benyovszkyról.
A legtöbben semmit! Néhány könyvtáros, levéltáros, múzeumigazgató vagy
helybeli lelkész ugyan hallott egy keveset, de többnyire azok is téves információk voltak. Legtöbben Benyovszkyt kalóznak tartják. Rossz, minden hájjal megkent kalandornak, aki rabszolga-kereskedelemmel foglalkozott, vagyis épp az ellenkezője a magyar felfogásunknak.

A szlovákok az utóbbi években kisebb – nagyobb expedíciók keretében Benyovszky nyomában járva több alkalommal is megjelentek Madagaszkáron, s az ambodirafia-i iskola igazgatója szerint az idén is ellátogatnak a szigetre.

Szomorúan tapasztaltuk, hogy mindenütt aktívak és mindenhol ott hagyják a nyomuk. Ezzel csak az a baj, hogy Benyovszkyt szlováknak – s csak szlováknak – állítják be, amivel teljesen elferdítik az igazságot. Ezt hirdetik Madagaszkár-szerte, s tudatosan tagadják Benyovszky magyarságát. Pld. az általuk patronált ambodirafia-i iskolában is a gyerekekkel így, tévesen taníttatják Benyovszky történetét.

Hovatovább Ambodirafia mellett, Benyovszky Mauritanie nevű erődjének egykoron helyet adó dombon ismeretlen tettesek lerombolták a magyar emlékművet és a helyén most csak egy hatalmas gödör tátong! Azt is megdöbbenve tapasztaltuk, hogy Maroantsetra városában ismeretlenek szintén lerombolták a magyarok által állított Benyovszky-emlékmű talapzatát!

Hírdetés

Ezzel szemben Antalahaban, a település központjában a szlovákok – a város elöljáróival megegyezve – egy impozáns emlékművet emeltek a szlovák Benyovszkynak. Természetesen az emlékművön Benyovszky magyar vonatkozásának nyoma sincs. Ugyanakkor arról is tudomást szereztünk, hogy szlovák támogatással már komoly tervek születtek egy Benyovszky Kulturális Centrum építésére a szobornak helyet adó téren. Talán mondanom sem kell, hogy az általunk lefényképezett, szakszerűen elkészített tervekben sem térnek ki Benyovszky magyar származására. Érdekesség, hogy az ott élő befolyásos fogorvos megemlítette, hogy ismeri a Benyovszky származásával kapcsolatos szlovák-magyar ellentétet, de kijelentette, hogy ez a helybelieket nem érdekli. Számukra csak az a fontos, hogy a tér tervei megvalósuljanak, hogy valaki biztosítsa a Benyovszky Kulturális Centrum építési költségeit. Magyarok vagy a szlovákok, ez számára már édesmindegy! Az illető megmutatta a birtokában lévő, minden bizonnyal hajdanán Benyovszky tulajdonát képező ágyúk egyikét (ezekből kettő is van), s kijelentette, hogy az ágyúk a Benyovszky Kulturális Centrumnak lesznek kiállítva.

Hasonló volt a helyzet Ambodirafia-ban. Azon a környéken egy nemzeti parkot hoztak létre, mely magába foglalja Mauritanienek helyet adó dombot, amelynek tövében lehet Benyovszky nyughelye. A helyi idegenvezetők a szlovákok által készített, többnyelvű tájékoztatóval kalauzolják a Benyovszky után érdeklődő turistákat. Természetesen se a tájékoztatóban, se szóban nem esik egy szó sem Benyovszky magyarságáról. Ellenben annál többet emlegetik Benyovszky szlovák származását, mert ez a rendszeresen felbukkanó szlovákok révén pénzt jelent a számukra! A környék falvaiban járva azon is megdöbbentünk, hogy a szlovákok mindenfelé három nyelvű (szlovák, francia, malgas) Benyovszky-matricákat ragasztottak a házak oldalára vagy ajtajára.

Magyarul nincs semmi. Csupán a lerombolt magyar emlékoszlop tábláját őrzi egy helybeli család az otthonában.

Kérem, s javaslom, hogy Magyarország haladéktalanul cselekedjen és indítson el egy tervszerű, hosszú távú programot a Benyovszky-ügy érdekében és vegye fel a kapcsolatot a madagaszkári illetékesekkel, mert a szlovákok teljesen kiszorítanak bennünket!

De nemcsak Madagaszkáron vagyunk hátrányban, hanem az interneten is.
Különböző oldalakon és nyelveken – s ami a legnagyobb baj, tévesen -tájékoztatják félre a nemzetközi publikumot és hamisítják meg Benyovszky
történetét! Ennek az ellensúlyozásához és a valós Benyovszky élettörténet
hirdetéséhez kérem az illetékes vezetők és az egész magyarság segítségét!

Tisztelettel,

Szemler János

magyar-svéd állampolgár

http://www.egipatrona.hu/mvsz/index.php/3156-madagaszkar-tetten-ert-szlovak-magyarellenesseg-afrikaban-nyilt-level-svedorszagbol


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »