Megélhetési politikusok, láthatatlan pártok, feledésbe merült szervezetek a Fidesz szövetségében

Megélhetési politikusok, láthatatlan pártok, feledésbe merült szervezetek a Fidesz szövetségében

Persze, a cinizmusmétert rendszeresen kiakasztó Rétvári Bence bársonyszékig jutott, Hollik István is elképesztő állhatatossággal képes sorostervezni vagy kovácsbélázni, és

Semjén Zsoltnál élő organizmus nem tud szebben nézni Orbán Viktorra, de ettől még ebben a szövetségben ők annyira egyenrangú felek, mint mondjuk Észtország volt a Szovjetunióban Oroszország mellett. 
 
A Szovjetunió hivatalos neve Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége volt, a Fideszé pedig Fidesz – Magyar Polgári Szövetség.
 
Minket most értelemszerűen utóbbi szövetség érdekel. Előbb azonban kicsit vissza kell mennünk az időben, hogy lássuk, milyen súllyal bír a Fidesz – MPSZ-ben a „szövetség” szó.

A korabeli Soros-terv ifjú titánjai

A Fidesz 1988-ban alakult meg, a mozaikszó feloldása: Fiatal Demokraták Szövetsége.

Jó masszív, liberális kis csapat volt a ’80-s évek Soros-tervének haszonélvezőiből, volt KISZ-esekből létrejött párt.


 
Bekerültek a parlamentbe, sikítófrászt kaptak a Trianon-megemlékezéstől és kivonultak az ülésteremből, gúnyoltak mindent ami nemzeti, ami keresztény. Erről tanúskodnak Andrásfalvy Bertalan művelődési és közoktatási miniszter szavai is, aki 1992-ben így fogalmazott:

„Hadd tegyem hozzá, hogy amikor a kereszténydemokrata oldalról valamilyen vallásos vagy az egyházzal kapcsolatos megnyilvánulás hangzik el, akkor itt mögöttem a frakcióvezető elkiáltja: imához, vagy énekeljük el a Himnuszt. Ezek lehetnek számára humor, de ezek azok az alkotmánysértő dolgok, mikor valakit meggyőződése és értéke szerint gúnyolunk.”

Az a bizonyos humoros frakcióvezető Orbán Viktor volt.
 
Aztán a Fidesz az összeomló MDF után maradt űr betöltésére adta a fejét, s bár 1994-ben alig 7 százalékkal csusszantak csak be a Parlamentbe, végül mégis közelebb kerültek így a hatalomhoz, amit 1998-ban meg is szereztek.

Politikai termék: a polgár

A nevük is ebben a markáns átváltozási időszakban egészült ki azzal, hogy Magyar Polgári Párt. Emlékezhetünk rá, az 1998-as kampányban a „polgár” volt a Fidesz vezényszava, és az elmúlt nyolc év Fideszéhez viszonyítva nem is egészen alaptalanul.
 
Aztán jött a 2002-es választási bukás, a sebek nyalogatása, majd egy évvel később, 2003. május 17-én Szövetség születik szlogennel összeült a Fidesz tisztújító kongresszusa, és megalakult a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség.
 
A nyugtatószerek egyik legnagyobb konkurenciájának számító Harrach Péter a KDNP belső harcai nyomán létrejött Magyar Kereszténydemokrata Szövetség társelnökeként többek között azt mondta, hogy „aki csak a saját szervezetében gondolkodik, az a jobb jövőt teszi kockára.” Hozzátette: a szövetség sokszínű egység, de ez nem a normák sokszínűségét, az erkölcsi pluralizmus elfogadását jelenti.
 
Gyürk András, a Fidelitas akkori elnöke jelezte, hogy az általa vezetett szervezet is az új szövetség részévé kíván válni. (Nyugalom, happy end, végül az lett)
 
A KDNP-hez hasonlóan a kisgazdapárt is számos balhén, kizáráson, szakadáson ment át, így jött létre a Kisgazda Polgári Egyesület is, amelynek nevében a kongresszuson Turi-Kovács Béla háláját fejezte ki a Fidesznek, amely szavai szerint 

a viharos időkben befogadta a kisgazdákat és egyenlő társnak tekintette őket.

Egyenlő társnak. Na persze…
 
Farkas Flóriántól sajnos csak egy mondat maradt fent az MTI tudósításból, miszerint

„a Lungo Drom elnöke sorsszerűnek minősítette, hogy – mint mondta – a Fidesztől és a Lungo Dromtól is csak csalással, tisztességtelen eszközökkel tudták elvenni a győzelem lehetőségét.”

Sorsszerű az is, ahogyan „Szövetséges Flórián” és „Szövetséges Viktor” a közpénzhez viszonyul.

2003 tavaszán tehát így jött létre a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség. Itt kell megjegyezni egy napjaink belpolitikájára is kihatással lévő eseményre: 2003. október 24-én a Jobboldali Ifjúsági Közösségből párt lett Jobbik Magyarországért Mozgalom néven.

Hírdetés

Jó dolog a parlamenti mandátum

Eddigre a Fidesz parlamenti mandátumokért cserébe leigazolta a fent említett biodíszleteket, Turi-Kovács Bélát, Farkas Flóriánt, Harrach Pétert (utóbbi egyéniben szerzett mandátumot a Fidesz-MDF jelöltjeként, de a parlamenti szék miatt nem kellett aggódnia, hiszen az országos listán 3., a Pest megyei listán 1. helyen volt) így felmutatva maga mellett a kisgazdákat, a cigányságot és a kereszténydemokratákat is.
 
A 2006-os választásokra nyilván jól jött volna a Fidesznek, ha be tudja kebelezni a MIÉP romjain párttá alakuló Jobbikot, s így a nemzeti radikális szavazókat is, de ez nem jött össze. Olyannyira nem, hogy az Orbán Viktor által életre hívott Szövetség a Nemzetért Polgári Kört éppen 2003-ban hagyta ott Vona Gábor.
 
A Jobbik ehelyett maradt a saját útján, és a 2009-es bombameglepetés (közel 15 % az Ep-választáson) után folyamatosan erősödve ma ott tart, hogy első számú kihívója a Fidesznek.
 
Amelynek honlapján Szövetségesek címszó alatt megtalálható a Lungo Drom, a Kereszténydemokrata Néppárt, Nemzeti Fórum, Fidelitas, Kisgazda Polgári Egyesület, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség.


 
Hogy ezek a szövetségesek milyen komolyan veszik saját létüket, jól mutatja néhányuk honlapjának a tartalma. Na, persze már amelyiknek egyáltalán van.

Mert – Farkas Flórián szavaival élve – az elég „sorsszerű”, hogy a Lungo Drom honlapja éppen úgy nem elérhető, mint a szervezetre bízott másfél milliárd forint, aminek egyelőre nem lelik nyomát.

A Kisgazda Polgári Egyesület (tudják, ő Turi-Kovács Béla) honlapja állítólag fejlesztés alatt áll, ami rá is fér az oldalra, hiszen a Kisgazdákról rovat alatt semmilyen tartalom nem érhető el, a „Kisgazdák a parlamentben” fül alatt Turi-Kovács Béla 2013-2014-es felszólalásai közül szemezgethet az ember. 

A KPE honlapja abban sem ad egyelőre segítséget, hogy a szervezet elnöksége hogy áll fel:


 
Ha Nemzeti Fórum, akkor Lezsák Sándor. Ő az a politikus, aki a legérzelmesebb rendszerváltáskori nosztalgiát váltja ki egyes emberekből, minden jót a nevéhez kötve az átmenet időszakából, kiegészítve azzal, hogy halkszavú. 

A Nemzeti Fórum oldala egyébként frissül, vannak képviselői is, egyikükről például ebben a cikkünkben olvashatnak.

A szelet kenyérrel díszített lyukas zászlót szimbólumául választó szervezet oldalán elérhető az IKON (Ifjú KOnzervatívok a Nemzetért) honlapja is, náluk a kenyér a trianoni országcsonkítást jelképezve darabokra van törve.

Az Magyar Kereszténydemokrata Szövetség honlapja többek között olyan hasznos tartalommal szolgál az arra tévedőnek, mint egy számolótábla, amely megmutatja, hogy hogyan változik a nettó jövedelem 2006. január 1-jéhez képest a szeptemberben bevezetett változásokkal és a 2007. januárjában életbe lépett adótáblával.

Westel 900 előfizetőknek hasznos lehet

De akit az SMS-küldés rejtelmei érdekelnek, különös figyelemmel a Westel 900 hálózatára, az is megtalálja itt a számításait. Bizony, a Fidesz szövetségese ilyen modern.

És azt tudta, hogy Szatmáry Kristóf nem csak egyszerűen a Fidesz országgyűlési képviselője, hanem a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának (MVMP) az elnöke is?

Sőt! Tudta, hogy egyáltalán létezik ilyen párt? Pedig igen. Meglepetésünkben rá is klikkeltünk a sokat ígérő Országos hálózatunk fülre, amin belül a Tisztségviselőink aloldalon Szatmáry elnök úr mellett találtunk további három embert, is köztük például az MVMP Kommunikációs és Szakmai Kabinetének vezetőjét.
 
Aki komolyabban érdeklődik a szervezet iránt, itt elovlashatja a párt alapszabályát, és egyúttal letöltheti a belépési nyilatkozatát is.

Nem lenne igazságos, ha azt állítanánk, hogy egy-egy szervezet tényleges működését, társadalmi szerepvállalását, politikai aktivitását pontosan megmutatja, hogy hogy néz ki, illetve hogyan működik (már persze, ha működik) az általuk üzemeltetett honlap. Bár a 21. században ez akár elvárható is lenne.

De ezeknek a súlytalan szervezeteknek az on-line megjelenése, az azokon fellelhető tartalom azt sem cáfolja meg, hogy a Fidesz úgynevezett szövetsége csupán egy jól hangzó szlogen.

A valóság

Mert gyakorlatilag nincs itt semmiféle szövetség. Orbán Viktor van, akinek a vezetésével a néppártiságot úgy valósították meg, hogy felszalámizták a teljes egykori jobboldalt, aminek súlytalan maradékait kicsit felturbózva díszként a kalapjukra tűzték, illetve együttműködést kötött a saját ifjúsági szervezetével, vagy éppen a köztörvényes Farkas Flóriánnal. 

Ez volt a szándéka a Jobbikkal is, de nem jött össze. Így maradt a minden áron való eltiprás szándéka, a prosztó személyeskedés, a buzizás, a paparazzók, az autókat és templomot matricázó Fidelitas, és a mindezt támogató, vagy szó nélkül hagyó szenteskedő nemzeti, keresztény csatolmányok. 

Ilyen valójában Orbán Viktor polgári szövetsége. 
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »