Meghalt az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka Moszulnál

Meghalt az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka Moszulnál

Elesett az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka szombaton az észak-iraki Moszul visszafoglalásáért folyó harcokban – jelentette szombaton a Tasnim iráni félhivatalos hírügynökség.

 „Saaban Nasszíri paracsnok mártírhalált halt a Moszul felszabadítására irányuló hadműveletben”

– idézi a Tasnim a Forradalmi Gárda közleményét.

Az iráni Forradalmi Gárda a fő támogatója a Népi Mozgósítás néven ismert, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen Moszultól nyugatra harcoló síita félkatonai erőnek.

Saaban Nasszírit Baadzs mellett ölték meg, a város egyike az utolsó, még az IÁ ellenőrzése alatt lévő településeknek a szíriai határ mentén – írta a Masreg iráni hírportál. A Népi Mozgósítás pénteken jelentette be, hogy visszafoglalták a Baadzs melletti Szindzsár katonai támaszpontot, közelebb nyomulva a szíriai határhoz.

Hírdetés

A Masreg szerint Nasszíri az 1980-1988-as iráni háborúban is harcolt, és Bassár el-Aszad elnök oldalán részt vett a hat éve tartó szíriai háborúban is.

Irak síita vezetésű kormánya az Irán katonai támogatását élvező alavita Aszad hadseregével együttműködve akarja az ellenőrzése alá vonni a határt. Ha összeér a két erő, az fontos előnyt jelent majd Aszad erőinek a hat éve tartó szíriai polgárháborúban.

Ez az első eset – írja a Reuters brit hírügynökség -, hogy Irán nyilvánosságra hozza egyik parancsnokának a tavaly október óta zajló moszuli offenzívában bekövetkezett halálát. Áprilisban a Forradalmi Gárda egyik tábornokát nevezték ki Irán bagdadi nagykövetének, ami a Reuters szerint arról tanúskodik, milyen fontos szerepet játszik a katonaság a szomszédos országban.

Irán legalább 2012 óta nyújt katonai támogatást Aszadnak, de az első időben nem beszélt nyilvánosan a szomszéd országban játszott szerepéről. Ahogyan nőtt azonban a támogatás mértéke és súlyosbodtak az iráni veszteségek, hivatalos személyek egyre nyíltabban beszéltek a kérdésről.

Egy iráni vezető a tavalyi év végén azt mondta, hogy több mint ezer iráni esett el a szíriai polgárháborúban. Iráni médiajelentések között a veszteséglistán a Forradalmi Gárda néhány magas rangú parancsnoka is szerepelt.

Irán segített a szíriai konfliktusban harcoló több ezer iraki, afgán és pakisztáni síita milicista kiképzésében. A libanoni Hezbollah síita szervezet harcosai is szorosan együttműködnek az iráni katonai parancsnokokkal Szíriában. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »