Mégis merénylet áldozata lett a lengyel államfő?

Robbanás és nem baleset okozta Lech Kaczynski lengyel elnököt szállító gép 2010-es katasztrófáját – állítja a szmoleszki tragédiát vizsgáló bizottság egyik lengyel szakértője.

Wiesław Binienda lengyel mérnök, aki tagja a katasztrófa okait vizsgáló nemzetközi vizsgálóbizottságnak is,  a jobboldali  Telewizja Republika csatornának úgy nyilatkozott, hogy „egyértelmű, hogy nem baleset, hanem robbantás okozta a légikatasztrófát – olvasható a BBC honlapján.

2010. április 10-én a Lengyel Légierő kötelékébe tartozó Tu–154-es elnöki különgép a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében, az ottani katonai repülőtér leszállópályától nem messze lezuhant. A lengyel kormánygép fedélzetén 96, többségében magas rangú lengyel vezető utazott, akik a katyńi vérengzés 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre indultak.

Oroszország továbbra is azt állítja, hogy baleset a sűrű köd miatt történt, viszont mindeddig nem adták át a lengyeleknek a repülőgép roncsait, amely tovább táplálják Varsó kételyeit.  A baleset körülményeit feltáró vizsgálatot Moszkva még mindig nem zárta le.

Hírdetés

A lengyel nemzetvédelmi tárca már több vizsgálóbizottságot is felállított a légikatasztrófa okainak vizsgálatára. A 2015 novembere óta kormányzó Jog és Igazságosság párt szerint az eddigi vizsgálatok olyan alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését, és nem zárják ki a merénylet elkövetését sem.

szmolenszk (1)

A baleset körülményeit vizsgáló nemzetközi csoport egyik tagja Frank Taylor szerint egyértelmű, hogy a repülőgépre telepített bomba okozta a katasztrófát és nem baleset, ahogy az oroszok állítják. Az orosz álláspont, hogy a gép balszárnyának sérülését, ami a zuhanáshoz is vezetett egy nyírfával történt ütközés váltotta ki. Ezzel szemben a lengyel és nemzetközi szakértők szerint a kiterjedt rongálódások a szárnyon robbanásra utaló jegyeket viselnek.

Képtalálat a következőre: „szmolenszki légikatasztrófa”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »