Mégis van újabb Mészáros-botrány mára is: németek, csehek és fideszesek zsebelik be a vasúttender pénzeit

Mégis van újabb Mészáros-botrány mára is: németek, csehek és fideszesek zsebelik be a vasúttender pénzeit

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Mészáros Lőrinc cége a Vasútépítők Kft.-vel összefogva újíthatja fel a Százhalombatta és Ercsi közötti 15,7 kilométeres szakaszt az eredetileg tervezett összegnél 7 milliárd forinttal drágábban. A Vasútépítők Kft. neve korábban is felmerült a hírekben, ugyanis sokáig a cég vezetője volt Szijjártó István, a jelenlegi külügyér, Szijjártó Peter édesapja. A miniszter azt állította, szüleitől kapott kölcsön luxusmedencés lakására.

A Vasútépítők Kft. egyébként épp Szijjártó apjának ügyetlenkedése miatt kartellbotrányba is keveredett, de valamiért mégis megmenekültek attól, hogy be kelljen fizetni a többmilliárdos bírságot.

A Vasútépítők Kft. azóta német érdekeltségbe került, jelenleg a Wiebe Hungaria Kft. a tulajdonosa, mely a német tulajdonú Wiebe-csoport leányvállalata.

Alvállalkozók – ahol a kutya el van ásva

Fidesz-szimpatizánsoktól számos alkalommal hallani, hogy „ők legalább magyar cégeket bíznak meg”. Ez addig igaz is, amíg nem nézünk a közbeszerzések hátterébe. Jelen esetben az alvállalkozói világ kibontásával cáfoljuk ezt a klisét.

A közbeszerzési adatbázisban elérhető összegezést áttanulmányozva az alvállalkozók körében bukkantunk rá, Mészáros és a német tulajdonú cég duója mely alvállalkozókat kívánja igénybe venni a csaknem 50 milliárdos projekt megvalósításához. Őket:

 • H.F. Wiebe GmbH & Co.
 • R-Kord Kft.
 • Vasútvill Kft.
 • Ring Mérnöki Iroda Kft.
 • Duna Aszfalt Zrt.
 • V-Híd Zrt.
 • És akkor most nézzük, kik is állnak e cégnevek mögött!

  H.F. Wiebe GmbH & Co.

  A Wiebe-csoport egy 1848-ban alapított német családi cégből nőtte ki magát. A H.F. Wiebe GmbH-t, mely 100 százalékos német tulajdonban áll, 1932-ben hozták létre. A nemzetközi piacon 1988 óta vannak jelen. A H.F. Wiebe ugyanúgy a holding tagja, mint a Mészárossal szövetkező Vasútépítők tulajdonosa, a Wiebe Hungaria Kft.

  R-Kord Kft.

  A cég 100 százalékban Mészáros Lőrinc tulajdona. Legutóbb az Ebes–Debrecen vasútvonal korszerűsítése kapcsán írtunk róla: elsőként az Alfahír írta meg már egy hete, hogy azt az üzletet is a felcsúti gázszerelő-polgármester vitte el.

  Vasútvill Kft.

  A cég 2017. január 13-án tulajdonosváltáson esett át: addig a cseh Eletrizace Železnic Praha a.s., azóta pedig az ugyancsak prágai Rafinanz Promotion CZ s.r.o. birtokolja az üzletrészek 80 százalékát. Tehát a megbízás cseh cégeket támogat.

  Ring Mérnöki Iroda Kft.

  Na, ez kivételesen teljesen magyar vállalkozás, és – egyelőre – nem találtunk politikai szálat sem.

  Duna Aszfalt Kft.

  A cég Mészáros Lőrinc bizalmasának és üzlettársának, Szijj Lászlónak a tulajdonában áll. A tegnap felhozott közbeszerzésdömping másik nagy nyertese 51,4 milliárdnyi megbízással az M44-es út és Kecskemét városa révén.

  V-Híd Zrt.

  A társaság tulajdonosa 90 százalékban Sárváry István. Ő 2016 közepéig a Miniszterelnökség államtitkára volt, és úgy hírlik, a fideszes L. Simon László (szintén korábbi államtitkár) bizalmi embere.

  Látható tehát, hogy a csaknem 49 milliárd forintra rúgó közbeszerzésen a fideszeseken túl külföldi, jelen esetben cseh és német cégek gazdagodnak. És újra bevillannak agyunkba Günther Oettinger német uniós biztos ominózus mondatai:

  Németország azért nem zárja el hazánk és Lengyelország uniós pénzcsapjait, mert a támogatásként adott eurók nagy része az ő gazdaságukba csorog vissza. (…) Gazdasági szempontból Németország nem nettó befizető, hanem nettó kedvezményezett.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »