Megnőtt a migrációs nyomás a román-magyar határon

Megnőtt a migrációs nyomás a román-magyar határon

NAGYVÁRAD. A román határrendészet nagyváradi regionális felügyelõségének a parancsnoka szerint az elmúlt hetekben rendkívüli módon megnõtt a migrációs nyomás a román-magyar határszakaszon.

Marin Bondar az Agerpres hírügynökségnek elmondta: míg az elsõ félévben a román-magyar határszakaszon 947 határsértõt tartóztattak fel a román hatóságok, július elseje és augusztus 21. között már 661 határsértõ esetében intézkedtek. Utóbbiak közül 567-en a zöld határon próbáltak Magyarországra jutni, 94-en pedig a határátkelõhelyeken próbálkoztak jármûvekben elbújva, vagy hamis iratokat felmutatva.   

A parancsnok szerint azok közül, akik július elseje óta a zöld határon próbálkoztak, 305 személyt a magyar határrendészettel együttmûködve tartóztattak fel, 260 személy esetében a román határrendészek önállóan jártak el, két személy pedig átjutott Magyarországra.   

"Amikor a magyar fél veszi észre az éjjellátó felszereléssel, hogy román oldalon egy csoport közeledik a határhoz, akkor figyelmeztet bennünket. Az ilyen csoportokat úgy tekintjük, hogy közösen fogtuk el" – magyarázta a parancsnok. Hozzátette: a legnagyobb nyomás a Temes és Arad megyére, a Temes megyei befogadó központ közelébe esõ határszakaszra nehezedik.   

Marin Bondar elmondta: a határsértõk 78 százaléka korábban menedékért folyamodott Romániában. Ezek legtöbbje (371 személy) Irakból származik, de sokan érkeztek Szíriából (107), Pakisztánból (26) és Afganisztánból (18) is.

A regionális parancsnok szerint a kivizsgáló szervek munkaerõhiánya, a határsértõk élelemmel való ellátása és a tolmácsok biztosítása jelentik a legnagyobb kihívást a román határrendészet számára. Megjegyezte, a határsértõk elfogása után 12 órát is eltarthat a kivizsgálás. Ebben az idõszakban civil szervezetek segítenek a migránsok élelemmel, vízzel való ellátásában, hiszen a határrendészetnek nincsenek erre elõirányzott pénzforrásai.   

A román határrendészet regionális parancsnoka szerint egyszerûsödne a rendszer, ha a határsértést nem bûncselekménynek, hanem csak kihágásnak tekintenék. Azt is szükségesnek tartotta, hogy a román belügyminisztérium tolmácsokat képezzen ki.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »