Megrettent a Fidesz: nem számol be a kormány a kötvényüzletről

Megrettent a Fidesz: nem számol be a kormány a kötvényüzletről

A letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban kellett volna mérleget vonnia a kormánynak az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt. A napirend szerint Pintér Sándor belügyminiszter a „nemzetgazdasági érdekből letelepedési engedélyt szerző befektetők, illetve családtagjaik számáról” ad tájékoztatást, míg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója a „program adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről és a letelepedési államkötvények vásárlói által végrehajtott magyarországi beruházásokról” adott volna információt.

A kormánypárti többségű bizottság azonban még arra sem volt hajlandó, hogy napirendre vegyék a kötvényprogramot. Szűcs Lajos, a testület fideszes alelnöke olyan módosító indítványt adott be, amely kivette a kötvényprogramot a napirendek közül, és ezt a testület meg is szavazta. Szűcs Lajos szerint 14 perc nem elég ezt megvitatni, és mivel kezdődik a parlament plenáris ülése, ezért kezdeményezte a bizottsági ülés napirendjének a módosítását. Úgy tűnik, Szűcs Lajos nem mondott igazat, hiszen Mesterházy Attila, a testület szocialista elnöke megjegyezte: Szűcs Lajos napirend-módosítási indítványát már napokkal korábban, szombaton megkapta. Mesterházy Attila ezt követően a bizottság minél előbbi összehívását kezdeményezte, így biztosítva időt a kormány tagjainak, hogy részletesen beszámolhassanak a letelepedésikötvény-programról.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a kabinet idén március végétől szünetelteti a módosabb bevándorlókat célzó programját. A kötvényprogramon keresztül több mint 20 ezer bevándorlónak életre szóló magyarországi letelepedést biztosított a kabinet. A kötvényprogram azonban rengeteg sebből vérzik. A magyar állam mintegy 13 milliárd forintot vesztett a kezdeményezéssel, miközben a kormánypártokhoz köthető offshore cégek 180 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Hírdetés

http://mno.hu/

Demeter Márta, LMP-s képviselő szerint újabb mélypontra kerültek a fideszes képviselők, miután egy nyilvánvaló hazugsággal söpörték le a beszámolóról szóló napirendi pontot. Elmondta, hogy országgyűlési képviselőként sem kap érdemi válaszokat a kötvényprogrammal kapcsolatban. Amikor Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert kérdezte, akkor a tárca államtitkára, Dömötör Csaba csak arra volt képes, hogy személyeskedjen vele. Miután többször megismételte a kérdéseit, Rogán tárcája Kövér Lászlótól kért segítséget. Az Országgyűlés elnöke meglepő módon jogkörére hivatkozva visszautasította a képviselő kérdéseit, mert szerinte azok nem érintik a kormány feladatkörét.

http://mno.hu/

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »