Megtört Angela Merkel, megváltoztatja eddigi menekültpolitikáját?

Angela Merkel német kancellár kormánya a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nyomására megváltoztatta menekültpolitikáját, és a CSU a menekültpolitika gyakorlati oldalát tekintve valamennyi célját elérte a kancellárnál – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy hétfői televíziós interjúban.

A politikus a ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a szövetségi kormány irányváltást hajtott végre a menekültügyben, és „tényleges bevándorlási politikája” megváltoztatásához a CSU adta meg a döntő lökést. Ez az irányváltás vezetett el ahhoz, hogy csökken a Németországba érkező menekültek száma.

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel nem enged a CSU legfőbb követelésének, vagyis annak, hogy korlátozzák évi 200 ezer főben a befogadható menekültek számát, Horst Seehofer azt mondta: „a tényleges politikát tekintve mindent elértünk, amit akartunk”, hiszen Angela Merkel elkötelezte magát amellett, hogy nem fordulhat elő többé olyan menekültügyi helyzet, mint tavaly.

Hírdetés

Hozzátette, hogy most már csak a jövőre vonatkozó szabályokról van szó, és a CSU a 200 ezer fős felső határ kérdéséről továbbra is egyeztet a testvérpárttal, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU).

Horst Seehofer jelezte, előfordulhat, hogy nem sikerül megállapodni a felső határ ügyében, de ez nem akadályozná a testvérpártok együttműködésének folytatását, így a közös felkészülést a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra. Mint mondta, nem egyszer előfordult már, hogy voltak olyan elemek a CSU programjában, amelyek nem kerültek bele a közös, CDU/CSU-s választási programba.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »