Megugrott a hazai brókercégek forgalma

Megugrott a hazai brókercégek forgalma

Szárnyalt a tőzsde, nem meglepő, hogy a forgalom is megnőtt az idén a brókercégeknél. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint a tőzsde azonnali piacán lebonyolított forgalom a harmadik negyedév végére elérte a 4242,5 milliárd forintot, ez több mint 7 százalékkal magasabb a tavalyinál. További pozitív fejlemény, hogy miközben a saját számlás forgalom kevesebb mint 3 százalékkal bővült, az ügyfelek megbízásai alapján teljesített tranzakciók volumene csaknem 8 százalékkal nőtt, 3546,4 milliárd forintra. A szépen emelkedő részvényárfolyamok főleg a hazai befektetőket csábították több részvény vásárlására és eladására, a devizabelföldiek tőzsdei ügyleteinek értéke majdnem 12 százalékkal nőtt 2016 első kilenc hónapjához képest.

Forrás: AFP

A legtöbb tőzsdei ügyletet brókercégeken keresztül bonyolítják le. A befektetési vállalkozások több mint 3090 milliárd forintnyi tranzakciót kezeltek az első három negyedévben, ebből 2623 milliárd teljesült megbízás alapján, ami 7 százalékos növekedés. A brókercégeknél egyébként a saját számlás tőzsdei forgalom kissé visszaesett. A hitelintézetek ügyfelei is rákaptak a tőzsdézésre. A bankoknál és takarékoknál vezetett értékpapírszámlákon 700 milliárd forint értékben teljesültek tőzsdei tranzakciók az idén, ez 17,3 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A megbízások alapján teljesített ügyletek értéke 586,5 milliárd forint volt, ami 25 százalékkal több a tavalyinál, ráadásul ennek döntő részét devizabelföldiek végezték el, akik között sok lehetett a kisbefektető.

A fióktelepek forgalma sem csökkent, annak ellenére sem, hogy februárban a Citi ügyfeleit átvette az Erste Bank. Ezeken a pénzügyi intézményeken keresztül 452 milliárd forintnyi azonnali tőzsdei ügyletet bonyolítottak le, 5,5 százalékkal többet, mint tavaly. A citis ügyfélkör elvándorlása annyi nyomot hagyott a számokon, hogy a megbízás alapján teljesített tranzakciók volumene éves összevetésben 7 százalékkal csökkent. Az idegen tulajdonú értékpapírok állománya is megugrott az idén.

Szeptember végén összesen 32 910,8 milliárd forintnyi értékpapír volt a hazai szolgáltatók ügyfeleinek értékpapírszámláin, 19,5 százalékkal több, mint az év elején. A brókercégeknél 27, a hitelintézeteknél 18, a fióktelepeknél csaknem 22 százalékkal nőtt az állomány. Tartós befektetési számlán (TBSZ) is egyre több pénz van. Szeptember végén 2375 milliárd forintos történelmi csúcson volt az állomány. Ez azt jelenti, hogy a háztartások értékpapír-állományának negyede már az adókímélő konstrukcióban hízik. Összesen 357 390 TBSZ volt ekkor a különféle szolgáltatóknál, ami szintén rekord, de megdőlhet, hiszen az év vége hagyományosan erős az adókedvezménnyel támogatott konstrukcióknál. A negyedik nyugdíjpillér, a nyugdíj-előtakarékossági számla viszont tovább sorvadt az idén is. Szeptember végén 121 541 számla élt csak, ezeken 506 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak az ügyfelek.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »