Megvan Schiffer András utóda? – előkerült egy levél is

Az LMP-n belül többeket nem ért meglepetésként, hogy Schiffer András lényegében felhagy a politikával. A párt társelnöke és egyben frakcióvezetője a döntését azzal magyarázta, hiányzik a rendszerkritikus politika számára stabilitást nyújtó szellemi erőtér, így a továbbiakban ennek kialakításán dolgozna; az LMP-t nem félti. A Magyar Nemzet információi szerint Hadházy Ákos, Keresztes László Lóránt és Ungár Péter esélyes arra, hogy átvegyék a pártelnöki tisztséget és a parlamenti helyet.

Hétfő este jelentette be hivatalosan távozását a párt elnökségének Schiffer András. A társelnöki posztról június 1-jével, parlamenti mandátumáról pedig augusztus 31-ével mond le, és nem indul a 2018-as választáson sem. A pártból azonban esze ágában sincs kilépni. Az Indexnek adott interjújában kifejtette, hogy az elmúlt három hónapban komolyan átgondolta, mi a küldetése, és hogyan tudja hatékonyabban hasznosítani az energiáit. Szerinte ez a ciklus nagyon élesen megmutatta, „ha nincs meg a szellemi erőtér, ami stabilitást adna egy rendszerkritikus politikának, a párt nagyon nehezen tud áttörni”. Márpedig az látszik, hogy egy ilyen szellemi erőtérnek a kialakítását „a napi daráló és a választási ciklus kényszerei egyszerűen akadályozzák”. Éppen ezen szeretne dolgozni az elkövetkezőkben. „A jogi teste valószínűleg egy alapítvány lehet, ahol ezt a szellemi erőteret nemcsak itt, egy fővárosi elefántcsonttoronyban, de az egész országra kiterjesztve meg lehet építeni hosszú évek alatt” – mondta. Hozzátette, olyan Magyarországot szeretne, ahol nem a külföldi fejlesztési források és befektetések, hanem a belső szellemi teljesítmény a fejlődés motorja, ahol a fiatalok itthon tudják kibontakoztatni alkotóképességüket, amelyik megőrzi természeti erőforrásait, és olyan világot, ahol az ember előzi a profitot. Schiffernek afelől nincs kétsége, hogy az LMP nélküle is tovább tud dolgozni. – Azt gondolom, egy sikeres párt nem függhet egyetlen embertől – fogalmazott. Ő maga ezért folytatja ügyvédi pályáját. A Hír TV-nek nyilatkozva a párt legnagyobb hiányosságai között említette, hogy nincs minden választókerületben jól szervezett csapata.

 

Információink szerint a pártban többeket nem ért meglepetésként Schiffer bejelentése. Habár szinte mindenki sajnálja a lépést, és némileg aggódik a jövő miatt, egyben lehetőséget is látnak abban, hogy újult erővel folytassák a munkát.

Hárman is esélyesek

Úgy tudjuk, hárman is esélyesek lehetnek Schiffer utódjaként. Forrásaink a korrupciós ügyekkel foglalkozó Hadházy Ákost, az országos listán korábban előkelő helyen szereplő Keresztes László Lórántot és Ungár Péter II. kerületi önkormányzati képviselőt említették.

Hírdetés

Előkerült egy levél

A hétfő esti bejelentés után Szél Bernadett, a párt másik társelnöke levélben igyekezett megnyugtatni a tagságot. – Ilyen helyzetben az a helyes, ha társelnökként elsőként titeket biztosítalak arról, hogy teljességgel számíthattok rám a továbbiakban – írta a lapunk birtokába is eljutott levelében. Szerinte a következő időszakban rendezni kell soraikat, ez nyilvánvaló, de közben minden tőlük telhető erővel a magyar emberekre kell koncentrálniuk. Céljaként nevezte meg, hogy összetartásban átlendüljenek a nehézségeken, hogy egymással szoros összetartásban haladjanak. Ehhez szerinte szükséges olyan belső környezet, amely a „kemény, de eredményes, harmonikus és fegyelmezett munkavégzésen alapul”. A levele szerint Szél Bernadett biztos abban, hogy összetartva, fegyelmezetten és harmóniában sikerrel vehetik a kihívásokat.

Tegnap az LMP egyetlen vezető politikusa sem nyilatkozott. Ma együttes ülést tart a párt elnöksége és frakciója, ezután fognak a sajtó elé állni. Leszögezték, hogy a következő időszakban a párt alapszabályának és a frakciószabályzatnak megfelelően hoznak döntést a társelnöki poszt, a képviselői mandátum és a frakcióvezetői tisztség betöltéséről. „A Lehet Más a Politika nem marad ugyanaz Schiffer András nélkül, de ugyanazért dolgozik, mint eddig vele közösen” – közölték. Céljuk továbbra is az, hogy alternatíva legyen az elmúlt évtizedek politikai zsákutcájával szemben.

Így látják a politológusok

– Nagyon elegáns lépés Schiffer Andrástól, hogy a ciklus felénél mondott le, így hagyott időt pártjának, hogy a következő választásokig megpróbálja megoldani azokat a dilemmákat, amelyeket neki nem sikerült – mondta el Kiszelly Zoltán politológus. Ezek közül a három legfontosabb: 2010 óta mindig az ötszázalékos bejutási küszöb körül mozognak; nem tudták meghaladni a bal-jobb megosztottságot; illetve nem sikerült létrehozniuk egy önálló, harmadik pólust (mint ahogy a Jobbiknak sem). Schiffer távozása biztosan visszaveti a pártot, hiszen ő a baloldalt és a jobboldalt egyaránt bírálta, így mindkét tábor szavazói elfogadták őt. Viszont a párt más vezetői csak a Fideszt kritizálják. Utódjaként egy olyan, mindkét tábor felé nyitott személyiség lehetne sikeres, mint például Tölgyessy Péter, aki hitelesen antikommunista, ugyanakkor SZDSZ-es és fideszes országgyűlési képviselő is volt. Annak idején Sólyom Lászlónak nem sikerült a parlamenten kívülről behoznia az ökopolitikát a magyar közéletbe, Schiffernek pedig ugyanez a parlamenten belülről sem jött össze. Azonban kudarcról semmiképpen sem beszélhetünk, hiszen amit lehet, megtették, kihozták a maximumot a helyzetből. Ám az üvegplafont nem tudták áttörni, és Schiffer valószínűleg emiatt húzódik most háttérbe. Korai lenne még temetni az LMP-t: amennyiben megfelelő válaszokat adnak a párt dilemmáira, és a baloldal-jobboldal ellentéte is számukra kedvező irányt mutat, akkor 2018-ban bejuthatnak a parlamentbe. Az biztos, hogy az ellenzéknek nem érdeke az LMP létezése, és újult erővel próbálják majd elszipkázni a párt szavazóit. A Fidesznek viszont jó, ha minél több pólusú az ellenzék.

Mráz Ágoston, Nézőpont Intézet: A Nézőpont Intézet legfrissebb adatai szerint most hat százalékot kapna az LMP, de ez már aligha lenne siker Schifferéknek: inkább stagnálást mutatna. Érthető, ha Schiffer a „csúcson” akarja abbahagyni az aktív politizálást. Az már sokkal kevésbé logikus, miért akar Sólyom László mintájára felvonulni a Parnasszusra. Öt következménye lehet Schiffer félreállásának. 1. A parlament napirend előtti vitái még unalmasabbá válnak. 2. Az LMP elveszíti az ötszázalékos küszöb megugrásához nélkülözhetetlen ismert arcát, s ezáltal esélyét arra, hogy hívei higgyenek a küszöb átlépésének esélyében, ami nélkülözhetetlen a mozgósításhoz. 3. Bár a távozó frakció- és társelnök hivatkozik a koalícióképtelenség örökös doktrínájára, az új vezetésnek ebben az ügyben újra fel kell építenie a hitelességét. Nem lesz egyszerű, mert nagyon erős csábítással kell majd megküzdenie. A bárkivel – akár ráutaló magatartásként is – kialakuló együttműködés az LMP végét jelentené. 4. Ha nem tud mozgósítani az új pártvezetés, kérdés, mi lesz az LMP szavazóival és mandátumaival. A legvalószínűbb, hogy nagy részük nem adná más pártra szavazatát. 5. Összességében a Fidesz a nyertese Schiffer távozásának, még ha a kormánypárt részéről – a fenyegetettségérzet híján – benne is látták eddig a legkedvesebb ellenzékit. Az LMP (átmeneti?) meggyengülése a kommunikációs síkon, a Jobbik belső feszültségei, a baloldal antagonisztikus ellentétei mind-mind a Fidesz politikai dominanciáját biztosítják. Ugyan halványabbá válik az ellenzék harmadik pólusa, de Schiffer alighanem a jövőben is mindent elkövet az ellenzéki pólusok összefogása ellen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »