Megy a ködösítés a kísérő nélküli menekült gyerekek költöztetéséről

Megy a ködösítés a kísérő nélküli menekült gyerekek költöztetéséről

Titkolja az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, hogy Fótról hová költöztetik a kísérő nélkül érkező menekült gyerekeket. Korábban a Pest megyei Aszód is felmerült lehetőségként, ám októberben ezt a térség kormánypárti képviselője, illetve a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor is tagadta egy lakossági fórumon. Egy december 29-i kormányrendelet azonban mégis most azon települések között sorolja Aszódot, amelyek átveszik majd jövő év közepétől a fóti gyermekközpont feladatait.

Bohóc fogadta a gyermekeket a fóti Károlyi István Gyermekközpontban a három héttel ezelőtti karácsonyi ünnepségen. Valószínűleg az idei volt az utolsó közös rendezvényük. 2018 közepétől ugyanis a kormány felszámolja az intézményt, a gyerekeket más településeken helyezik el, a tervek szerint 8-10 fős lakásotthonokban.

„Aszódon a kiskorú, kísérő nélküli menekültek idetelepítésről, betelepítéséről nincs szó, nem volt, nem lesz és nincs is napirenden!”

Októberben, egy aszódi menekültellenes lakossági fórum előtt nyilatkozott így a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vécsey László. Hozzá csatlakozva tagadta a fórumon Kubatov Gábor pártigazgató is, hogy Fótról Aszódra költöztetnék át a kísérő nélkül érkező menekült gyerekeket: „Nincs ilyen előterjesztés a kormány részéről, csak megerősíteni tudom Laci szavait” – emelte ki Kubatov.

http://mno.hu/

Ám úgy tűnik, a kormány mégsem mondott le egy aszódi gyermekotthon létrehozásáról. Legalábbis a december 29-i kormányrendelet, amely nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségűvé nyilvánítja a fóti intézmény megszüntetésével szükségessé váló beruházásokat. Ezt a Pest megyei települést is helyszínként sorolja Zalaegerszeg és Kalocsa mellett.

Azt azonban titkolják, hogy a kísérő nélkül érkező menekült gyerekek mely településre kerülnek.

– Amikor a döntés megszületik, arról mindenkit tájékoztatni fogunk.
– De ezek közül valamelyik lesz?

– Amikor a döntés megszületik, arról mindenkit tájékoztatni fogunk.
– De megoldják ezt a feladatot?
– A magyar állam eddig is megoldotta ezt a feladatot és ezután is meg fogja oldani – nyilatkozott szűkszavúan Rétvári Bence, a humántárca államtitkára a Hír TV-nek.

A fóti gyermekközpontba egyébként folyamatosan érkeznek kiskorú menekültek, december elején 43-an laktak ott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »