Mélyrepülésben a CEU

Mélyrepülésben a CEU

Míg tavaly a Times Higher Education (THE) listáján a 312. helyre sorolták a CEU-t, idén a listán sincs rajta. Nem így a Semmelweis Egyetem, amely a tavalyi 501-600. helyezését idén a 401-500-ra váltotta, tehát egy kategóriát javított, írta meg hétfőn a Magyar Idők.

Habár tavaly egész jó minősítést kapott a CEU, idén a Times Higher Education nevű, a világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló listára nem került fel. Egyébként nem ez az első eset, hogy az intézmény nem szerepel a felsőoktatási világranglistán. A Magyar Idők korábban is beszámolt arról, hogy a Soros György nevéhez köthető egyetem nem található meg sem a brit QS World University Rankings 2017/2018 rangsorban, sem a Shanghai Global Ranking listáján, de a CWUR globális egyetemi rangsoron sem.

A THE listájának elkészítésénél öt szempont alapján rangsorolják a felsőoktatási intézményeket, ezek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció.

A Magyar Idők információi szerint a Semmelweis Egyetem leginkább a nemzetközi orientáció szempontjának felelt meg, ami a külföldi hallgatók és oktatók arányának, és a publikációk kiemelkedő számának tudható be. Nem elhanyagolható az sem, hogy az egyetemnek az idézettségi mutatók terén is sikerült javítani.

Hírdetés

A világranglista élén egyébként az Oxfordi Egyetem áll, a második helyet Cambridge-i Egyetem kapta, a harmadik helyen pedig a Kaliforniai Műszaki Egyetem és a Stanford osztozik.

A listára összesen hét magyar egyetem került fel. A legelőkelőbb hely a Semmelweis Egyetemnek jutott, utána a 601-800. helyen végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, továbbá a 801-1000. helyen ott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus és a Debreceni Egyetem is.

Forrás: hirado.hu,, Magyar Idők

 

The post Mélyrepülésben a CEU appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »