Menekülnének a katalóniai központú cégek

Több katalóniai székhelyű vállalat is ugrásra készen várja, hogy kiderüljön, mibe torkollik az október elsejei katalán függetlenségi népszavazás – mondta az Amerikai Kereskedelmi Kamara spanyolországi elnöke, Jaime Malet az El Mundónak. A nemzetközi vállalatok attól tartanak, hogy katalóniai központú működésük illegálissá válhat, ezért kidolgoztak egy készenléti tervet, hogy akár 24 órán belül áthelyezhessék a székhelyüket egy másik városba. Ráadásul nemcsak nagyobb, hanem közepes vállalatok is készen állnak, hogy szükség esetén elhagyják Katalóniát. Van, aki meg sem várja, hogy eldőljön a katalánok sorsa, a Naturhouse Health nevű, táplálkozási termékekkel kereskedő vállalat például – huszonöt évnyi barcelonai működés után – már át is költözött Madridba. Az üzletnek biztos jogi háttér kell, a katalán társadalmon belül, illetve a katalán közösség és az ország többi része között pedig egyre nagyobb a feszültség – indokolta döntését a cég alapítója, Félix Revuelta a
Bloombergnek.

A spanyol kormány, élén Mariano Rajoy miniszterelnökkel, a katalán parlament múlt hét szerdai határozata óta, amikor a függetlenségi népszavazás kiírásáról döntöttek, több fronton is igyekszik megakadályozni a referendumot. A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a népszavazást, amíg végleges határozat nem születik arról, hogy alkotmányba ütköző-e. A spanyol állami főügyész, José Manuel Maza pedig több mint hétszáz katalán polgármester ellen kezdeményezett nyomozást, mi­után a felfüggesztés ellenére 948 katalán polgármesterből eddig 706 nyilvánította ki hivatalosan, hogy lehetővé teszi a népszavazást. Maza leszögezte, a megrendezésben való részvétel pénzbírsággal, felfüggesztéssel, illetve akár szabadságvesztéssel is járhat. A katalán főügyészség kedden arra utasította a katalán és a spanyol rendőrséget, valamint a csendőrséget, hogy foglaljanak le minden népszavazásra szánt anyagot, szavazólapokat, urnákat és a kampány során használt szórólapokat is.

Forrás: AFP

Ha a referendumot Carles Puigdemont katalán elnök ígéretéhez híven a spanyol tiltakozás ellenére is véghezviszik, és az igennel voksolók kerülnek többségbe, Katalónia 48 órán belül kinyilvánítja függetlenségét. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szavazáson szoros végeredmény várható. Egy július végi felmérés még azt mutatta, hogy a katalánoknak mindössze 41,1 százaléka támogatja a függetlenedési terveket, a múlt héten végzett közvélemény-kutatás során azonban már az derült ki, hogy a szavazók 72 százalékát meggyőzheti a függetlenségi kampány.

Hétfőn, a katalánok nemzeti ünnepén hatalmas tömeg vonult fel Barcelona utcáin katalán színekbe öltözve, a függetlenedési törekvéseket támogató feliratokkal. Ahogy sok egyéb más témában, úgy a békés tüntetéssel egybekötött ünneplésben részt vevők számáról sincs konszenzus: a helyi rendőrség egymilliós tömegről számolt be, míg Barcelona központi kormányának becslései szerint az eseményen körülbelül 300-350 ezren vettek részt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »