Menekültek törték át a határt

Menekültek törték át a határt

Menekültek törték át a panamai határt – több mint ezer, többségében kubai lépett erőszakkal Costa Rica területére. Az Egyesült Államokba tartó latin-amerikai menekülteket korábban a határ panamai oldalán tartóztatták fel. A latin-amerikai országok folyamatosan egyeztetnek a kubai menekültek kérdésében.

Több mint ezer, többségében kubai menekült törte át a panamai határt és érkezett Costa Ricába. Az Egyesült Államokba tartó latin-amerikai menekülteket korábban a határ panamai oldalán tartóztatták fel. Az erőszakos migránsok később önszántukból visszamentek Panamába.

Korábban 1500 menekült rekedt a Costa Rica-i határon. Mindannyian az Egyesült Államokba akarnak eljutni. A múlt héten már 6000 kubai menekültet repülővel Mexikóba szállítottak, a Costa Rica-i külügyminisztérium közlése szerint azonban ezt a gyakorlatot nem kívánják a továbbiakban folytatni. „Nem lesz újabb szállítás vagy a szállításra vonatkozó akció Mexikó irányába, és a mexikói delegáció is nagyon egyenes és világos volt ez ügyben. A helyzet Panamában ugyanaz marad, mint most. A panamai hatóságoknak folytatniuk kell a munkát” – mondta Alejandro Solano Costa Rica-i külügyminiszter-helyettes.

Tavaly a kubaiak kihasználták az Ecuador által bevezetett nyitott ajtó politikáját, és észak felé indultak, dacára az enyhülő kubai–amerikai viszonynak. A latin-amerikai kormányok megpróbálták nyomás alá helyezni Ecuadort, hogy hagyjon fel a menekültek beeresztésével.

Nicaragua lezárta határait, Ecuador pedig vízumkényszert vezetett be a kubaiakkal szemben. A Costa Rica-i külügyminiszter szerint a migránsválság addig fog folytatódni, ameddig az Egyesült Államok kedvezményes státust kínál a kubaiaknak. „Az Egyesült Államok azt mondja, hogy nem tehet semmit. Az üzenet, amit küldenek, pedig az, hogy a választási folyamat közepén járunk, és az elnök személyében történő változás nélkül a szabályozásban sem lehet változás” – fogalmazott Manuel Gonzalez Costa Rica-i külügyminiszter.

A Costa Rica-i kormány a történtek hatására megerősíti a határellenőrzéseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »