Mentális zavarok, dohányzás és rossz táplálkozás teszi beteggé a világot

Mentális zavarok, dohányzás és rossz táplálkozás teszi beteggé a világot

LONDON. A szívbetegségek és a dohányzás okozta halálozás tavaly vetekedett a háborúk és erõszak okozta halálozással – állapította meg egy nemzetközi tanulmány, amely szerint a legtöbben a mentális problémák és a rossz táplálkozás miatt betegek világszerte.

A Lancet pénteki számában megjelent Betegségek globális terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) címû tanulmány megállapította, hogy miközben a várható élettartam világszerte nõ, a betegséggel eltöltött évek száma is nõ, a szegény országokban jobban, mint a gazdagabb országokban.   

Christopher Murray, a kutatást vezetõ Washingtoni Egyetem egészségügyi mérésekkel és értékeléssel foglalkozó intézetének (IHME) igazgatója elmondta: "az elhízás, fegyveres konfliktus és mentális betegség triádja makacs és tartós akadályként tornyosul az aktív és élénk életvitel elõtt".   

Az IHME tanulmányának elkészítésében130 ország több mint 2500 kutatója vett részt. Mint megállapították, 2016-ban a rossz táplálkozás miatt halt meg minden ötödik ember a világon, a dohányzás pedig 7,1 millió ember halálához vezetett.   

A teljes kiõrlésû gabonában, gyümölcsben, magvakban és halolajban szegény, sóban gazdag étrend a leggyakoribb oka az elhízásnak, a magas vérnyomásnak, vércukorszintnek és koleszterinszintnek. A tanulmány szerint a lõfegyverek, fegyveres konfliktusok és terrorizmus miatti halálozás ugyancsak világszerte nõtt.   

Az olyan krónikus betegségek pedig, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség a halálozások 72 százalékáért volt felelõs a világban.   

Szívbetegség volt a korai halálozások többségének oka a világ legtöbb régiójában: 2016-ban 9,48 millióan haltak meg miatta. A mentális betegségek szintén nagy súllyal nehezednek az egyes emberekre és a társadalomra is: 1,1 milliárdan küzdöttek pszichológiai, pszichiátriai zavarokkal vagy szenvedélybetegséggel.   

A GBD-tanulmány elkészítését a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatja. A kutatás 195 országból és térségbõl mintegy 330 féle betegség, halálok és sérülés adatait elemzi.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »