Merkel kiállt Macron reformjai mellett

Merkel kiállt Macron reformjai mellett

A német kancellár az Edouard Philippe francia miniszterelnökkel Berlinben folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a párizsi vezetés belgazdasági reformtervei „fontosak, és eredményesek lesznek a francia emberek számára”, de az átalakítások hatása később lesz majd érezhető.

Angela Merkel német kancellár (b) és Emmanuel Macron francia elnök (j)
Forrás: AFP

Németország „saját tapasztalataiból tudja, hogy az eredmények némi időeltolódással jelentkeznek” – utalt Merkel a kétezres évek elején elindított német munkaerőpiaci reformokra, amelyek több év után fejtették ki hatásukat.

Angela Merkel hangsúlyozta: bármilyen összetételű is legyen a következő német kormány, Németország és Franciaország rendkívül szoros stratégiai együttműködést folytat majd, olyan ügyekben is, mint a mesterséges intelligencia fejlődése és az autóipar átalakulása.

Merkel elképzelhetőnek tartja, hogy az euróövezetben kialakítják a zóna közös pénzügyminiszteri intézményét, és továbbra is támogatja azt a gondolatot, hogy az euróövezeti állandó válságkezelő rendszert (ESM) fejlesszék tovább „egy euróövezeti valutaalap irányába”.

A kancellár hangsúlyozta, hogy mindezeket a felvetéseket konkrét tartalommal kell megtölteni, így ki kell dolgozni a közös euróövezeti költségvetés gondolatát is. „Nem kételkedem abban, hogy Franciaországgal együtt közös megoldásokat találunk” – mondta a német kancellár.

Edouard Philippe kiemelte, hogy Párizs elkötelezett a reformok és a Németországgal folytatott együttműködés elmélyítése mellett. A két ország „gyorsan halad előre, és messzire jut” – mondta a francia kormányfő.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »