Mi a probléma az új ukrán oktatási törvénnyel?

Mi a probléma az új ukrán oktatási törvénnyel?

2017. szeptember 5-én szavazták meg az új ukrajnai oktatási törvényt. Ez elsősorban az orosz kisebbség ellen szól, de ezáltal automatikusan érinti a kárpátaljai magyarságot is. Kijev szerint a kisebbségek nem tudnak megfelelő szinten ukránul, így a módosítás értelmében az 1-4. osztály elvégzése után a gyerekeknek fokozatosan át kell állniuk az ukrán nyelven folyó tanulásra, ez hátrányosan érinti a magyar nyelvű oktatást is.

A Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont munkatársai közel két évtizede vizsgálják a kárpátaljai magyar nyelvhasználatot, kiemelt figyelmet fektetve a nyelvoktatásra. A tudományos kutatásaik alapján többször is felhívták az ukrán oktatási minisztérium figyelmét arra, hogy az általuk hozott előírások alapján lehetetlen magas szintű ukrán nyelvtudást elérnie a magyar tannyelvű iskolákba járó gyerekeknek – írja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség honlapja.

Nem a törvény a gond

Az új oktatási törvényben számos előremutató lépés van, a jogszabály 7. cikkelye a probléma. Ez sérti magát az alkotmányt is, az ország nemzetközi kötelezettségeit, a nemzeti kisebbségről szóló törvényt, de még a nyelvpolitika alapjairól szóló jogszabályt is.

A jelenlegi állapot szerint egy magyar tannyelvű iskolába járó kárpátaljai magyar 11 éven át, az 1. osztálytól az érettségiig kötelezően tanul ukránul, de még így sem tudja rendesen elsajátítani az államnyelvet. Az új jogszabály szerint 4 évig tanulnak az államnyelven, majd fokozatosan, évről évre egyre több tantárgyat ukrán nyelven oktatnak majd.

Felmerül a kérdés, hogy ha eddig 11 év tanulás alatt nem sikerült elérni azt, hogy tökéletesen elsajátítsák az ukrán nyelvet, miképpen sikerülhetne ez 4 év alatt? A létező probléma megoldása nem az, hogy a kisebbségi nyelvoktatást megcsonkítjuk, hanem a tantárgy oktatását kell megreformálni.

Jog vagy kötelesség

Hírdetés

Egyetlen olyan törvény sincs jelenleg hatályban a szomszédos országban, ami előírná, hogy minden ukrán állampolgárnak kötelező az ukrán nyelv ismerete. Azzal viszont nehéz vitatkozni, hogy tökéletesen ismerned és használnod kell annak az országnak a nyelvét, amelyikben élsz. Ehhez viszont az állam nem biztosítja a feltételeket, sőt, ezeket most még rosszabbá teszi. Ez Kijevnek már csak gazdasági szempontból sem éri meg: költik a pénzt az ukrán nyelv oktatására a kisebbségi területeken is, úgy, hogy a többség nem sajátítja el azt. Az oktatási modell korszerűsítésre lenne szükség, nem a nyelvtanulás szűkítésére.

Könnyebb így

Az ilyen reformok átvitele, majd ezeknek a realizálódása komoly erőfeszítéseket és időt igényel, így könnyebb a populista módszert választani. Ha eddig 11 évig nem tudta valaki megtanulni a nyelvet, akkor most 4 év alatt meg fogja, mert mi azt mondtuk. Ráadásul itt nem arról van szó, hogy ukránul tudd kérni a kenyeret a pékségben, hanem tantárgyakat kell elsajátítanod ezen a nyelven.

Ugyanazok a pedagógusok, ugyanazokból a tankönyvekből, ugyanazon tanterv alapján, ugyanazt a nyelvet fogják tanítani. Miért történne előrelépés?

Áldozat

A törvény valószínűleg nem fogja elérni a kommunikált célját. A kisebbségek nem fognak jobban beszélni ukránul, de a politikusok inkább az összes többi tantárgyból is feláldozzák a gyerekek tudását, csak azért, hogy átverjék a 7. cikkelyt.

Eddig alacsony szintű volt a nyelvtudásuk, de most már alacsony szintű lesz a matematikai, történelmi, irodalmi stb., tudásuk is, mert ezeket azon a nyelven kell tanulniuk, amit nem tudnak megfelelő szinten elsajátítani, mert nem biztosítják hozzá a megfelelő körülményeket.

(fotó: KárpátHír)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »