Mi folyik a somogyi rendőrségen, miért menekülnek el a vízirendőrök?

Mi folyik a somogyi rendőrségen, miért menekülnek el a vízirendőrök?

„Mi folyik a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon?” Ezt kérdezi írásban Kepli Lajos országgyűlési képviselő Pintér Sándor belügyminisztertől. 

A balatoni honatya a balatoni vízirendészet állományának létszámcsökkenéséről, a siófoki rendőrkapitány bántalmazási ügyéről, a katonai ügyészségnek a siófoki rendőrséggel kapcsolatos nyomozásairól és a Somogy megyei rendőrfőkapitánynak egy fonyódi üdülőingatlannal kapcsolatos tevékenységéről érdeklődik. Válasz tizenöt napon belül, azaz augusztus végén várható, ekkortájt jár le egyébként Piros Attila dandártábornok, megyei főkapitány (nem mellesleg a Gyurcsány-Bajnai kormány Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumának egykori szakállamtitkára) ötéves megbízatása…

Kepli már nem először fordul a belügyminiszterhez, korábbi kérdésére nem kapott kielégítő választ,  ezért most újfent Pintért faggatja. 

„A Balatoni Vizirendészet tényleges létszáma veszélyes mértékben csökkent. Az egység elhagyása, ami néha inkább menekülés, teljességgel érthetetlen és elfogadhatatlan. Különösen ijesztő ez a tendencia annak fényében, hogy az idei évben már eddig időarányosan többen haltak meg a Balatonban fürdőzés közben, mint tavaly egész évben! Ki ezért a személyi felelős?”

Hírdetés

– kérdi a jobbikos képviselő. 

Kepli Lajos szerint „a Siófoki Rendőrkapitányság berkein belül az utóbbi időben történt események méltatlanok a Balaton Fővárosához. A rendőrkapitány személye másodszor köthető civil személy bántalmazásához. Első alkalommal a tavalyi éves beszámoló alkalmával intézett Siófoki Önkormányzati képviselőnk kérdést a rendőrkapitányhoz, hogy érintett-e egy intézkedés alá vont személy bántalmazásában. Az illetékes katonai ügyészség büntetőeljárást folytatott az ügyben. Jelenleg attól hangos a hazai sajtó, hogy a rendőrkapitány a Balaton Sound fesztivál egyik őrét bántalmazta, ahogy a híradásokból tudjuk, magából kikelve. Az illetékes katonai ügyészség nyomoz az ügyben. A Siófoki Rendőrkapitány tehát két konkrét bántalmazási ügyben is érintett. Az elmúlt egy évben a Somogy megyei Katonai Ügyészség több, mint félszáz bűncselekmény ügyében nyomozott (talán jelenleg is nyomoz), melyek között található bűnpártolás, hivatali visszaélés, stb. E bűncselekmények elkövetési helye a Siófoki Rendőrkapitányság. Ennek ki vajon a személyi felelőse?”

Kepli úgy véli, érthetetlen a Somogy megyei főkapitány kinevezési-leváltási gyakorlata a parancsnoki állományban, miközben elvándorlásról, elmenekülésről, vészes létszámhiányról szólnak a hírek és bűncselekmények sorának gyanújáról az említett városi rendőrkapitányságon. A honatya felemlít írásbeli kérdésében egy olyan vizsgálatot, amit tudomása szerint a katonai ügyészség folytatott Piros Attila dandártábornok, megyei főkapitánynak egy Balaton-parti, az Alfahír értesülése szerint fonyódi rendőrségi üdülővel kapcsolatos tevékenységével összefüggésben. Mi lett a nyomozás eredménye? – teszi fel a kérdést Kepli Lajos.

Miközben kíváncsian várjuk a belügyminiszter válaszait, az Alfahír figyelmét felhívták egy érdekes, a jobbikos képviselő által feszegetett témákhoz kapcsolható jelenségre: somogyi, Balaton-parti településen szembesültek vele autós igazoltatáskor, hogy a megyei kapitányság egyik korábbi vezető beosztású alkalmazottja, egy alezredes kérte az irataikat…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »